Ami most kiderült, amiatt más országban már lecsukták volna a fél kormányt

Tiborcz István és Lázár János egy cukrászdában // kép: Azonnali.hu

Elindulna Ön egy olyan pénzdíjas sakk versenyen, ahol a világos és a sötét bábukkal is ön játszik? A siker garantált, Ön biztosan nyer, viheti haza a pénzt. Ha azt gondolja erről, hogy ez a vicc kategória, esetleg egy Örkényi abszurd egy perces, akkor sajnos téved, mert ez ma a magyar ugar valósága.

Gyakorlatilag bizonyossá vált, hogy Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez kötődő Elios Innovatív Zrt. semmit nem bízott a véletlenre. Nem csak a közbeszerzési feltételeket alakították úgy, hogy az Elios helyzetbe kerüljön, de már a pályázatok előkészítésénél is felbukkantak a cég emberei, akkor, amikor még nem is tudhattak róla, hogy egyáltalán lesz beruházás. Ez derül ki azokból a levelekből, amelyeket az EU csalás elleni hivatala, az OLAF küldött Kalocsa és Szolnok önkormányzatának.

Az önkormányzatok részére kiírt pályázatokról 2013 októberében döntött az illetékes kormányzati szerv, ez után kezdhették az önkormányzatok megszervezni a beruházást, kiírni a közbeszerzéseket. Egy kivitelező cég normál esetben ebben az időpontban tud bekapcsolódni a folyamatba, pályázóként.

A Direkt36 már tavaly nyilvánosságra hozott egy szekszárdi hangfelvételt, amiből azt lehetett sejteni, hogy az Elios, illetve konkrétan Mancz Ivette, Elios közvilágítási üzletágának vezetője már azelőtt tárgyalt a várossal, hogy a kormány egyáltalán kiírta volna az uniós pályázatot. A hangfelvétel azonban csak közvetett bizonyítékot jelentett ebben az esetben. Az OLAF nyomozása viszont alátámasztja azt a feltételezést, hogy Mancz Ivette beleírt a városok uniós pályázataiba és az  elvileg független szakértők és tanácsadók közötti levelezésben is benne volt. Erre most az OLAF a kalocsai és szolnoki pályázatnál bizonyítékot is talált.

Ráadásul, az utolsó pillanatban egy állami döntés miatt megdrágultak a beruházások, a pályázatok beadása előtt pár nappal az addigi előírt 50 ezer óra élettartamú lámpák helyett számolhattak 100 ezer órával a megtérülés kalkulációjánál. Azonban a beruházás során felszerelt lámpák élettartama ezt nem éri el, így a megtérülés és a költségmegtakarítás is kevesebb lett. Az irányító hatóság azonban nem emelt kifogást ez ellen, holott neki kellett volna ügyelnie arra, hogy csak akkor kaphassanak uniós támogatást, ha a megtakarítás eléri a kívánt szintet.

A kormányzati szereplők érintettségük ellenére cinikusan viselkednek az ügyben, Orbánnak csak annyi megjegyzése volt, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, míg Lázár büszkén jelentette ki, hogy Tiborcz Istvánnal együtt találták ki a konstrukciót, ami Hódmezővásárhelyről indulva tarolta le az országot.

Az ország megbüntette az előző kormányzatot, mert korruptnak vélte. Vajon velük mit fog tenni?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!