Elképesztő, az egészségügyet a kórházaknak kell meggyógyítani

Erről azért nehéz lesz valami pozitívat írni.

Végre egy intézkedés, ami az egészségügyet érinti. Na nem kell félni, nem béremelés, modernizáció, vagy ne adj Isten fejlesztés. Csupán arról van szó, hogy központi utasításra heti két pozitív kicsengésű médiamegjelenést kell prezentálniuk kórházukról az igazgatóknak – értesült a Népszava.

Az egészségügy hírének gyógyítását is a kórházaktól várja a kormányzat – csak így magyarázható, hogy új feladatot kaptak a gyógyító intézmények vezetői. Hetente két róluk szóló, a médiában megjelent pozitív hírt kell küldeniük a “központba”. Ha ezt esetleg elmulasztják, figyelmeztetik őket kórházfenntartó hivatalból. Információink szerint a feladat szellemi atyját nem a szakállamtitkárság vezetői között kell keresni: ott még azt sem tudják, hogy a kormánypropaganda gépezete pontosan mire, hogyan kívánja felhasználni az intézményvezetők által gyűjtött médiamegjelenéseket. A kórházakat már így is sikerült izgalomba hozni, erre utal legalábbis az: már van olyan intézmény, ahol sajtófigyelést is megrendeltek, hogy teljesíteni tudják ezt az újabb fenntartói kérést. Lapunk úgy tudja, hogy van ahol a kormányközeli médiafigyelő céget, a Nézőpont csoporthoz tartozó Médianézőt bízta meg a kórházáról szóló hírek gyűjtésével.

A Népszava által felhívott intézményvezetők elismerték, hogy van ilyen feladat, de nyilatkozni egyikük sem akart. Érzékeltették, hogy nincsenek nagyon meglepve, “van gyakorlatuk az elhallgatásban”, és a “hülye feladatok” teljesítésében. Mint emlékezetes, hat évvel ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának Költségvetési Főosztálya elrendelte a lovak megszámlálását a kórházakban. Akkor a kórházi vezetők egy hetet kaptak lovaik megszámolására, a tenyészkancák, a mének, a csikók számbavételére, az eredmény jelentésére.

Az emlékezetes lószámlálás után néhány héttel a kórházaknak a lábtörlőket, majd azt kellett ripsz-ropsz fölmérniük, hogy hol és milyen állapotban vannak a kegyeleti szobák a kórházakban. Tavaly nyár óta pedig táblázatban kell gyűjteniük, és minden nap reggel nyolcig továbbítaniuk a fenntartónak a „rendkívüli” napi eseményeket.

Most annyi könnyebbségük azért van – mondta az egyik lapunknak nyilatkozó kórházigazgató –, hogy a kampány időszakban szinte naponta fordul meg fideszes képviselő, vagy jelölt valamelyik kórházban, hogy átvágjon egy nemzeti színű szalagot vagy ígérjen valami nagyot.

A most rendelt jó hírekkel van is mit ellensúlyoznia az apparátusnak. A napokban derült ki például az, hogy az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2017-es jelentése szerint – amit a Napi.hu idéz részletesen – Magyarország egyértelműen a sereghajtók közé tartozik az európai országok egészségügyét rangsoroló legújabb listán. 35 országból alig van a magyarnál rosszabbra értékelt rendszer.

Éppen ezért elképzelhető, a központi utasítás elrendelője nem is akart rosszat, csak félreértették. Hiszen az egészségügyben a pozitív nem feltétlenül jót jelent. Így teljesen jogos, ha pozitív jelentést várnak el a kórházaktól. Csak viccelek…

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!