Gyurcsány: “Én vagyok a legmesszebb a fideszes világtól, ezért vagyok én a legnépszerűtlenebb a választók között”

Érdekes megközelítés. Valahogy az emberek mindig megtalálják az okot, hogy ne kelljen magukba nézni, és rajtuk kívül keresik  mindig a sikertelenség okát.

Gyurcsány Ferenctől megszokhattuk, hogy sokszor mond olyan dolgokat, amikre felkapjuk a fejünk. Sokszor átgondolatlanul is, amikkel megsért embereket, bár eredeti szándéka biztos hogy nem ez.

Az Atv-n elhangzott mondta is ilyen, ezzel csupán az egész országot fideszesnek bélyegezte. A mondat logikájából következik, ha azért nem szeretik, mert legtávolabb áll Orbántól, akkor ezek szerint az emberek meg közel állnak hozzá. Arra felhívnám a figyelmét, hogy minden kutatás azt erősíti meg, hogy az ország kétharmada szabadulna Orbántól ahogy csak tud. Szembeötlő, hogy  ez a mondat azt a mondanivalót is hordozhatja, hogy aki a legnépszerűbb, az viszont nagyon közel áll a vezérhez. Ezt azért nehezen tudom elképzelni Karácsony Gergőről, aki a legutóbbi kutatás szerint megelőzte Orbán Viktort a politikusok népszerűségi versenyében.

Mindazonáltal, ha ő a legnépszerűtlenebb politikus, az valójában azt jelenti, hogy az emberek Orbán leváltását a legkevésbé abban a stílusban képzelik el, amit ő képvisel. Ami 2006-ban frissesség és lendület volt, az ma már sokak szemében csak vásári ripacskodásnak tűnik. Nehezen hiszik el az emberek, hogy ő áll legtávolabb a Fidesz világától, mert  tudják hogy Orbán bandájától csak úgy szabadulhatnak meg, ha teljes összefogás van, közös listával, közös jelöltekkel. Ez akkor is igaz, ha az MSZP volt miniszterelnökjelöltje megtette neki azt a szívességet, hogy mártírt csinált belőle. Érzésem szerint ez a magyarázata a DK erősödésének. Semmivel nem lett jobb a párt vagy Gyurcsány politikája. Mindössze annyi történt, hogy Botka László túl sokat beszélt róla és úgy tűnt, hogy nem teljes szövetségben gondolkodik, noha ezt állítja. A DK pedig ügyesen ráült erre a vonalra és a lehető legjobban jött ki Botka butáskodásából.

Most azonban más a helyzet. Ha Gyurcsány elutasítja a közös listát-márpedig ezt teszi-, akkor bemehet akárhány stúdióba, lehet akármilyen hangos a színpadon, a szavak és tettek között tátongó szakadék csak tovább erősíti a vele szemben fennálló sztereotípiákat. Bárhogy is magyarázzuk Gyurcsány  népszerűtlenségét, valójában egyetlen dolog van, amitől a választók újra hinnének neki. Ha tényleg kormányváltásban gondolkozik. Ehhez azonban nem tűzszüneteket hanem szövetségeket kell kötni. Akkor is, ha nem neki emelnek majd diadalívet.

Sok embert ismerek, akik 2006-ban miatta szavaztak az MSZP-re. Mégtöbbet, akik 2010-ben miatta nem. Ideje lenne újra bizonyítania, hogy az ország az első nem a párt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!