Sztálin-szatíra miatt rendőrök rohanták le az orosz mozit

Pénteken rendőrök keresték fel a moszkvai Pionyer mozit, amely annak ellenére sem vette le műsoráról a Sztálin halála című brit-francia szatírát, hogy az orosz kulturális minisztérium a hét elején visszavonta a film forgalmazási engedélyét.

A filmszínház vezetése a hatósági “látogatás” után közölte, hogy nem állítja le a film vetítését. A Pionyer részéről korábban azt mondták, hogy akkor függesztik fel a jegyárusítást, ha az engedély bevonásáról hivatalos levélben kapnak tájékoztatást a forgalmazótól, a Volgafilmtől. A meghirdetett előadásokra egyébként a belépők elővételben elkeltek. Arról nem jelent meg tájékoztatás, hogy a rendőrök két és fél órán át mit csináltak a moziban.

Jelena Drapenko, az orosz parlament alsóháza kulturális bizottságának alelnöke a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette: a kultuszminisztérium ideiglenesen vonta vissza a film forgalmazási engedélyét, hogy pótlólagosan megvizsgáltassa, tartalmaz-e szélsőséges elemeket az alkotás.

“Arra fogok törekedni minden törvényes eszközzel, hogy ez a film ne legyen. Természetesen senkit sem biztatok a filmszínházak szétverésére” – nyilatkozott az önmagát szociáldemokratának mondó Igazságos Oroszország párt politikusa.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!