Giga demonstráció készül Orbánék ellen: diákok és pedagógusok keményen beüzentek a Fidesznek

Diáktüntetés az EMMI épületénél (Fotó: Kökényesi Gábor)

Békét és szabadságot az iskolákban! Csupán ennyit szeretne elérni a Tanítanék Mozgalom. S mivel ebben a kormányzat már évek óta nem partner, ezért az okatásügyben uralkodó önkény ellen vasárnap délután 3 órára tüntetést szerveznek a budapesti Kossuth térre.

Facebook oldalukon azt írják: „Tanárok és diákok, szülők, állampolgárok, idősek és fiatalok. Civilek és szakszervezetek, hivatalosan és hívatlanul. Szakértők és laikusok, pedagógusok, technikai dolgozók, megalázottak és megcsúfoltak. Mi mind. Békét akarunk! Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, gyermekeink lelkének mérgezéséből. Szabadságot akarunk! Elég volt a megfélemlítésből, az előre gyártott válaszokból, a tiltásokból, a korszerűtlen és megterhelő iskolákból, gyermekeink szellemének megrontásából.

Találkozzunk január 28-án, és mozduljunk meg gyermekeink jövőjéért és jelenéért!”

A demonstrációhoz eddig csatlakozott a Diákszolidaritás Akció, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Oktatói Hálózat is.

A Tanítanék Mozgalom hónapok óta dolgozik egy élhetőbb oktatási rendszer megteremtésén. Mint fogalmaztak: még csak pár hét telt el az évből, a kormány máris számos embertelen intézkedéssel megnehezítette mind a diákok, mind a tanárok helyzetét.

Hogy mik ezek az intézkedések? „Megérkezett a HIT, hogy gyűlöletpropagandát és félelmet plántáljon az iskolákba. Elnémították a szakképzésben és egyetemen dolgozókat. Újra hivatalos indoklás nélkül rúgtak ki egy igazgatót, demonstrálva a tankerületek hatalmát az intézmények felett. Balog Zoltán teljhatalmat kapott, mostantól ő döntheti el, ki alapíthat iskolát, és ki nem (az egyházi iskolák persze ebben az esetben is kivételt képeznek). A bíróság is kimondta, hogy az iskolák államosítása alaptörvény-ellenes” – sorolják.

Az elmúlt két évben több alkalommal is vitára hívták Balog Zoltán minisztert és Palkovics László államtitkárt, de ők elzárkóztak ettől. A Tanítanék mozgalom támogatja a diákok múlt heti tüntetését és folytatják a demonstrálást. Céljuk, hogy mindenki számára elérhető, korszerű és hatékony, azaz gyerekközpontú, esélyteremtő, kompetencia-alapú, demokratikus, átjárható és autonóm oktatási rendszer legyen Magyarországon.

Mögöttünk még mindig csak a tábla, meg Ti álltok! – ezzel a felkiáltással hívják a tüntetésre szimpatizánsaikat.

Valószínű, a “némethszilárdok” nem értik, miért fontosak azok a célok, amiért vasárnap utcára vonulnak a pedagógusok és diákok. Nem hibáztathatjuk a “némethszilárdokat”, hiszen értük, érdekeikért annak idején senki nem tüntetett. Már csak ezért is érdemes demonstrálni, hogy gyermekeink ne járjanak úgy, mint mi, ne legyen nekik “némethszilárdjuk”.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!