Karácsony Gergely a baloldal miniszterelnök-jelöltje világos üzenetet küldött a hatalomnak

Karácsony Gergely az MSZP pécsi programbemutatóján

Óriási érdeklődés mellett tartott tegnap programbemutató gyűlést Nyíregyházán az MSZP. Az eseményen felszólalt a szocialisták és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, aki megosztotta vízióját az egybegyűltekkel, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP budapesti elnöke is, aki az LMP-nek is üzent.

Karácsony Gergely eddig nem ismert részleteket árult el gyerekkoráról, amit a rendezvény helyszínétől nem messze, Nyírtasson töltött. Édesapját korán elvesztette, ezért édesanyja egyedül nevelte fel őket testvéreivel.

“Én pontosan tudom, hogy honnan jövök, és pontosan tudom, hogy mivel tartozom ennek az országnak”

Elmondta: hálás, mert abban az időben neki és generációjának biztosítva volt az, ami ma keveseknek jut – jó oktatás. Ez a jó oktatás pedig kitörési esélyt teremtett azok számára is, akik szegény családba születtek. A jó közoktatás pedig a legfontosabb a középosztály megteremtéséhez.

Szociális demokráciát!

„Amire a legtöbbel vihetjük később, az a tudás. Ezt mindenki tudja ma az országban, leszámítva Orbán Viktort és fő tanácsadóját ebben a témában, Parragh Lászlót”– magyarázta Karácsony. Hozzátette: „ki kell nyitni az iskolák kapuját”, azt szeretné, hogy a társadalom döntő többsége bekerüljön az oktatásba.

Kisvasutat és stadiont nem ígért a helyieknek, az ő értelmezésében a “hatalomnak nem önmagát, hanem a szegényeket kell gazdagítani, és azokat gyámolítania, akik az élet árnyékos életére születnek. „Csakhogy ma Magyarország tiszta Amerika – csak éppen Latin-Amerika” – utalt arra a gyorsan vagyonosodó maréknyi emberre, akik jól beazonosíthatóan a Fidesz legbelsőbb köréből kerülnek ki, és azokra a milliókra, akik olyan mértékben szegényedtek el, ami Európában szinte ismeretlen.

21762694 1730456260345430 2860846061216466989 o
Karácsony Gergely

Karácsony Gergely elmondta, elképesztő vagyon jött létre egyeseknél; “van egy szűk elit ma Magyarországon és van egy magára hagyott társadalom”. Közölte, nekik az a dolguk, hogy talpára állítsák az államot a feje tetejéről és „olyan országot építsünk, ahol mindenkinek van esélye, hogy egyet lépjen előre”.

“A fideszes elitnek Deák Ferenc képéről a 20 ezer forintos jut eszébe, nekem viszont a haza bölcsének egy mondása, miszerint nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény”, – magyarázza Karácsony.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a kiegyezés korából visszaköszönő mondattal nyomatékosította programját, a szociális demokrácia kiépítését – melynek lényege, hogy miképp lehet létrehozni az új középosztályt. Persze, ezt nem olyan módon tenné, mint a Fidesz: nem az új elitről beszél, aminek emblematikus alakja az Instagramon pózoló Vajna Timi, meg nem helikopterező Rogán Antalokról. Épp ellenkezőleg.

Az új középosztály-programja szerint nem járja, hogy egy bankigazgató arányaiban ugyanannyit adózik, mint egy kórházi ápoló, ugyanis szerinte annak kell több terhet kell viselnie, aki megteheti.

Hagynak meghalni

Az egészségügy állapota volt a másik kiemelt téma – ugyanis ez a középosztály másik tartópillére az oktatás mellett. Karácsony szerint a Fidesz hagyja kivéreztetni az egész egészségügyi rendszert, amin keresztül gyakorlatilag halálra ítéli azokat, akik kórházba mennek. “A fideszes vállalkozók átvették a magán egészségügyi szolgáltatásokat, miközben a járulékért járó ellátást roncsolják: így teremtve piacot a maszek egészségügynek. Aki pedig nem tud fizetni, meghal – és nem terheli a nyugdíjkasszát.”

Abszurdnak tartja, hogy alapvetésekkel kell kampányolni, 2018-ban. Ezt felismerve az MSZP és a Párbeszéd átlépte saját árnyékát, felülemelkedett a pártcsatákon, mert a pártok összefogásánál “ezerszer fontosabb, hogy az emberek ismét kiegyenesedjenek, sarkukra álljanak, és azt mondják, nem kérnek ebből a kormányból.”

Hozzátette; ahhoz, hogy az országot megváltoztassák “először kormányt kell változtatni, a kormányváltás pedig a politikai mentalitás leváltását is jelenti.”

27173255 1730456920345364 649374913974252894 o
Kunhalmi Ágnes a színpadon

Kunhalmi Ágnes az ellenzék többi pártjához is szólt a választási gyűlésen. Szerinte ha az LMP be akarja bizonyítani, hogy “valóban lehet más a politika és nem olyan öncélú a magyar politikai elit, mint a Fidesz, akkor az a minimum, hogy Mellár Tamás és a független jelöltek javára visszalépnek és ott is, ahol egyébként lesz egy esélyesebb jelölt”. Szerinte az LMP-nek észre kell venni, hogy nem ismétlődhetnek meg a 2014-es összefogás hibái, hiszen a rendezvénynek otthont adó nyíregyházi választókerületet is azért vihette el a Fidesz 2014-ben – noha a többség kormányváltást akart – mert az LMP kitért az együttműködés elől.

Cifra nyomorúság

Az MSZP budapesti elnöke egy megrázó történettel folytatta. Kunhalminak egy környékbeli tanárnő írt egy levelet arról, milyen kilátástalan a vidéki gyerekek sorsa. A tanárnő megkérdezte diákjait, mik szeretnének lenni, ha felnőnek, a válasz azonban lesújtó volt. A gyerekek többsége erre azt válaszolta, hogy “közmunkás”, egy tanuló viszont azt, hogy “politikus családtag”. Neki ugyanis az apja azt mondta, hogy abból meg lehet élni. Sőt, a levélbeli családfő azt is közölte gyerekével, hogy „ha anyád egy politikus lánya lenne, nem lennének gondjaik”.

Ez a történet elárulja, hogy milyen mintákat láthatnak a gyerekek a szüleiktől, akik olyan vidéken élnek, ahol a munkalehetőség a közmunkában merül ki. A családok beletörődtek, hogy nem lehet kitörni a nyomorból, a gyerekek sem gondolják, hogy orvos, pék, vagy tűzoltó lehetne belőlük.

Az emberek látják, hogy csak a szűk elit gazdagodik. Ahogy az ismertté vált idézet is mondja: “A saját lábukon állnak”. Kunhalmi szerint „csakhogy nem a saját lábukon állnak, hanem a miénken”. Egy baloldali politikus pedig nem tűrheti, hogy egy szűk réteg minél gazdagabb legyen, és vagyonuk előbb-utóbb lecsorogjon a néphez – hiszen minél nagyobb a bírtok és a kúria, annál több medencepucolóra lesz szükség.

27164604 1730456140345442 5516528948818634432 o
Tóth Bertalan

Tóth Bertalan a szocialista frakcióvezető szerint az MSZP programja a gyermekekről és a nyugdíjasokról szól. “A szülőkről és a nagyszülőkről, akik odafigyeltek a gyerekek és az unokák iskoláztatására, felnevelésére – miközben magukon spóroltak.” De most sem élvezhetik a békés időskort: több mint felük 100 ezer forintnál kevesebből kell megélnie, és sok-sok idős embernek veszélyben az élete, mert nem tudja kifűteni a házát sem. Emlékeztetett, hogy a kormány csak a rekordmagas 27%-os áfával évi 100 ezer forintot vesz ki a nyugdíjasok zsebéből.

Tóth hozzátette, ha az MSZP kormányra kerül, akkor megduplázza a nyugdíj-minimumot, felzárkóztatja az átlagnyugdíjat, illetve 13 havi nyugdíjat fizet.

Videó a rendezvényről:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!