Elöntheti Budapestet a szemét

Elönti a szemét Budapestet!

Előfordulhat, hogy a Nápoly utcáin már megszokott látvány, vagyis a több méter magasan felhalmozódott szeméthegyek látványa hamarosan Budapesten is ismerős lesz, mivel a szemetet elszállító dolgozók bérét továbbra sem emeli a kormány – így ha nem sikerül megegyezniük, sztrájk is jöhet.

A hulladék-elszállítás országosan is fennakadásokba ütközhet, ugyanis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vette át a korábban önkormányzati feladatként működő hulladék-gazdálkodást a településektől, ami annyit tesz, hogy a szemetet továbbra is a település szervezésében viszik el, de a pénzt az állam utalja át a szemetet ténylegesen elszállítónak. Vagy nem utalja – épp ezért fenyeget a leállás.

Budapesten más okból állhat le a szemétszállítás. Az ok pedig a bér. A kukásautó sofőrök, és a hulladékrakodók a Budapesti-Közterület Fenntartó Kft.-nél (FKF) pótlékokkal havi nettó 140-150 ezer forint között visznek haza, ami bőven a budapesti átlag fizetések alatt van, és ezért a pénzért télen a fagyban ugyanúgy helyt kell állniuk, mint 40 fokban, ráadásul mire a többség elindul a munkába ők már javában dolgoznak.

Mivel az alacsony bér nem vonzó – a cégtől többen mennek el, mint amennyien munkába állnak, különösképpen úgy, hogy például a kukásautó-sofőrök rendelkeznek minden szükséges vezetői engedéllyel ahhoz, hogy egy nap alatt elmenjenek kamionsofőrnek.

Hányattatott sorsuk nem ma kezdődött, a Fidesz ugyanis 2013 és 2015 között 8%-kal csökkentette a bérüket, ráadásul a cég most megszüntette a dolgozói életbiztosítást, amivel újabb pénzeket buktak.

A kukásokat tömörítő HVDSZ 2000 szakszervezet elnöke, Király László a Népszavának interjújában elmondta; a munkabeszüntetés a legvégső fegyver amihez nyúlhatnak, s bár elkeseredettek, alapvetően bíznak a megegyezésben.

A Budapesti-Közterület Fenntartó Kft. dolgozói 2016. január 1-ig visszamenőleges, 10%-os béremelést követelnek.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!