Önellátó életmód, jurtában egy 5 éves kisfiúval – Így él Zaka Dominika

A 26 éves nő, válása után döntött úgy, hogy jurtába költözik öt éves kisfiával, Budapesttől 70 kilométerre. Nincs munkahelye, saját állatai vannak, önellátó, és minden nap boldogság számára, amit ilyen közel élhet meg a természethez.

Zaka Dominika könyvet is adott ki életformájáról Szabadon címmel, amiben leírja, hogy mi vezette el idáig, és betekintést enged az olvasónak a “zöld életbe”.

Egyébként Dominikának Facebook oldala is van, amin ahhoz képest elég gyakran posztol, hogy otthonába nincs bevezetve az áram.

,,Sokakban fölmerült a kérdés, hogyan osztom meg a gondolataimat ezen a kis oldalon. Az elmúlt hónapokban valahogy így (napról napra több és melegebb ruhában)… A napelem mellett ücsörögve (a gép akksija rossz, tehát rá kell csatlakoztatni a rendszerre, anélkül nem működik), most éppen -2°C-ban és 50 km/h-s szélben, vacogó foggal válaszolok pár levélre”– írja egyik bejegyzésében.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/zakadominika/photos/a.976175555736968.1073741829.976160535738470/1328201140534406/?type=3&theater” bottom=”30″]

„Elkezdtem az egyetemen a természetvédelmi mérnök-szakot, de abbahagytam. Nekem az a természetvédelem, hogy nem bántom a környezetet, semmilyen vegyszert nem használok. A domb túloldalán laktunk a már közel ötéves Álmos fiam apukájával, még akkor vettük ezt a bozótos, de egyébként üres területet. Amikor váltunk, nála maradt a tanya, meg sok más is, én meg átjöttem ide, a hely adott volt” – mesél a kezdetekről a HVG-nek adott interjújában.

Azt gondolhatnánk, nehéz így ismerkedni, nincsenek szórakozóhelyek, meg úgy általában emberek.

De ennek ellenére Dominika, újra társra lelt, aki hasonló gondolkodású és támogatója a fiatal lány életmódjának.

,,Amikor a fejembe vettem, hogy kiköltözöm a civilizációból, és lemondok nagyjából minden “komfortról”, nem gondoltam, hogy Társat is kapok ehhez a páratlan utazáshoz. Köszönöm Áron, hogy mellettem vagy, köszönöm, hogy a Társam lettél!” – vallott kapcsolatáról Dominika.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/zakadominika/photos/a.976175555736968.1073741829.976160535738470/1101094149911774/?type=3&theater” bottom=”30″]

Kisfia Álmos öt éves és felmentése van, nem kell óvodába járnia.

“Álmos is tanyán született, nem jár oviba, felmentésük van. Innen nehéz lenne levinni. Családgondozó azért hozzájuk is jár, de látja, hogy a kisfiú rendezett, tiszta, szerető környezetben él, így nincs kivetnivalója. Kérdésünkre, hogy mi lesz az iskolával, Dominika azt feleli, szeretné, ha fia magántanuló lenne” – mesélte a HVG-nek adott interjúban.

Dominika élvezi különös életformájának minden pillanatát, amit idillien ábrázol egy Facebook posztjában: ,,Nagy utat jártam be az elmúlt hét évben. Elindultam az önellátás útját keresni, s aranyat találtam. Természetre vágytam, és harmóniát leltem. Egy nagyobbacska gazdaság felépítése után elkezdtem újra szinte semmivel, s e pillanatban itt ülök egy gyertya fényénél a jurtában merengve és hálát adva minden pillanatért, melyet átélek, megélek.

Hallgatom az immár közel öt éves (hihetetlen…) Kisfiam szuszogását, a tűz pattogását, a melegedni felrakott víz duruzsolását, a kutyák elégedett hortyogását, kintről a szél zúgását, olykor egy-egy pata dobbanását, s tudom, tökéletes helyen vagyok.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!