Választói elképesztően kellemetlen dolgot várnak el Orbán Viktortól

kép// Népszabadság-archív / M. Schmidt János

A Republikon Intézet legutóbbi – decemberi adatait tette közzé a 24.hu. A szokásos pártszimpátia-felmérés mellett azonban egy nagyon fontos kérdést is körüljárt kutatásuk, ami már-már tabudöntögető fideszes körökben.

A Fidesz egyelőre stabilan vezet, az ellenzék megosztott, rendkívül sok a bizonytalan. Nagy általánosságban ezt lehet elmondani akkor, amikor az ember megnézi az aktuálisan épp legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat. Ez szinte már közhely.

De! Viszont! – Élnék a klasszikussá vált szófordulattal, mert itt azért mélyebb dolgok is felbukkantak. Az intézet munkatársai ugyanis kíváncsiak voltak arra, hogy a különböző pártok szimpatizánsai mit gondolnak egy miniszterelnök-jelölti vitáról. És kérem itt van a kutya elásva.

“A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy nagyon fontos vagy fontos lenne, hogy az egyes pártok jelöltjei szemtől szembe ütköztessék az érveiket. 25 százalék közömbös, míg 21 százalék szerint nincs szükség vitára.” – Eszerint a válaszadók majdnem fele szeretné, ha sor kerülne végre valami értelmezhető jelölti vitára, 25 százalék megnézné ha épp az menne a tévében, a “maradék” 21 százaléknak meg mindegy az is, ha rühes lesz a kórházban, vagy hülyébb lesz a gyereke attól, ha iskolába jár. Vagy ha kilopják a szemét is. De ne háborogjunk ezen, legyünk megértőek, nekik más fontos.

Bizonyára kitalálta, hogy az ellenzékiek sokkal jobban várnak egy ilyen vitára, mint a kormánypárt(ok) szavazói – a demokratikus jogállamokban szinte elképzelhetetlen, hogy tévévita nélkül ugrik neki egy ország a választási kampánynak, idehaza ez méltatlanul le van sajnálva.

Sajátjaik is szeretnének már látni végre valamit

A vita lényege éppen az lehetne, hogy szembesítsék a kormányfőt az ország szánalmas állapotával, és kizökkentsék a sorosgyörgy-migráncs-kommunista háromszögből. Na éppen ez az amit a kormánypártiak el akarnak kerülni. Mit mondhatna ugyanis a 8 éve kormányzó Orbán arra, hogy az oktatás romokban hever? Mi kézzelfoghatóbbat mondhatna 2 és fél millió tévénézőnek egy málló falú, zsúfolt kórházi szobánál, vagy egy utcán megfagyott családnál? Erre nem lehet válasz Soros György összes terve sem.

Meglepő, hogy a tévés jelöltvita rövidke hagyományaival szakító Orbán Viktor rajongói köre is már inkább szeretné, hogy kötélnek álljon a miniszterelnök, és vitázzon egyet végre a tévében.

Orbán szájának mozgását akkor látja a tisztelt honpolgár, amikor előre megírt beszédeit leadja a királyi televízió, vagy talán amikor a Parlamentben adja elő Nádas Presszó stílusban nem-bővített mondatait. Ezért talán érthető, hogy ennél valamivel többet várna el tőle az írni-olvasni is tudó Fidesz-szimpatizánsok szelete.

Nem nem soha

Orbán utoljára 2006-ban Gyurcsány Ferenccel vitázott élő egyenesben, de alulmaradt. Előtte Medgyessy Péterrel is volt egy vitája, de az is lemosta Orbánt. (Horn Gyula is megnyerte a tévévitát 1998-ban, de a választáson a második fordulóban életre hívott Fidesz-MDF-FKGP édeshármas győzött.)

Éppen elég tanulságot sikerült összegyűjtenie a politikai matuzsálemnek számító Orbánnak és csapatának arról, hogy miféle dolog is ez a tévés jelöltvita. Stábja nem is javasolja Orbánnak, hogy kiálljon, persze ez az egész a miniszterelnöknek is csak annyira hiányzik mint éhes kutyának a szarás.

Pedig a tények makacs dolgok. A fókuszcsoportokkal is operáló kormánypárt is pontosan tudja, amit a Republikon mért: a (megkérdezett) Fidesz szimpatizánsok 40 százaléka igényli a vitát. 

Mit lehet tenni? Először is minden létező fórumon el kell adni azt a bullshitet, hogy “Vita azért nincs, mert Orbánnak nincs kihívója”. És ezt addig kell ismételgetni, hogy a végén valamennyien csak elhiszik. Ismételgetik is ezt már 2010 óta.

 

Hogy mennyi esély mutatkozik mondjuk egy Orbán-Karácsony vitára? Jó kérdés, valószínűleg semennyi, mert a miniszterelnököt hermetikusan elzárják politikacsináló marketing szakemberei az ilyen típusú megnyilvánulásoktól. Óvják a terméket a napfénytől is, nehogy megpimpósodjon. Pedig legbelül mindenki tudja, hogy hanyas a kabát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!