Lebukott a pályázati maffia, ami már a Fidesznek is sok volt

Csak tessék, csak tessék! Itt az ingyen pénz, lopjon Ön is, amennyit nem szégyell! – címmel jelent meg a VP6-6.2.1-16 számú pályázat, 2016 októberében. Jajj! Elnézést! Most látom, az eredeti címe nem ez volt, hanem “Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása”!

A pályázat a 10 ezer fő alatti településeket célozta meg, 12,5 millió forintos maximális támogatási mértékkel, önerő nélkül. A cél azt hiszem vitathatatlanul rendben van, ezeken a településeken nagyon is hiányoznak prosperáló vállalkozások, akik munkát és szolgáltatást tudnak adni az ott élőknek. Azonban a pályázati kiírás annyira lazára sikeredett, hogy gyakorlatilag az összes ingyen pénzre ácsingózó csaló is megjelent, és pályázatot adott be.

A következő kitétel szerepel a pályázati kiírásban:
„Az egyszerűsített elszámolási módok esetében, a költségek felmerülését a kedvezményezettnek nem kell alátámasztania háttérdokumentumokkal (például számlával, bankszámlakivonattal, összesítővel, illetve egyéb számviteli bizonylattal), és a piaci áraknak való megfelelést sem kell vizsgálni …  a támogatást nyújtó és ellenőrző szervezetek helyszíni ellenőrzés során sem vizsgálják ezeket.”

Nos, fordítsuk le magyarra: azt írok be a pályázati elszámolásba, ami a képemre ráfér. Mondjuk elszámolok egy zsebszámológépet 1 millió forintért. Vagy esetleg tízet, mert kell a munkatársaknak is. Nem kell róla számla, nem kell róla több árajánlat, nem kell műszaki leírás, csak beírom a táblázatba és küldik a pénzt. Csoda e, hogy a 13,85 milliárdos keretre már egy hónappal később, 11 ezer jelentkező, 140 milliárd forintot igényelt?

Ez már a Fidesznek is sok volt, és decemberben a Miniszterelnökség költségvetési csalás gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett, arra gyanakodva, hogy  maffia telepedett az ügyre, egyes pályázat író cégek százas nagyságrendben adtak be pályázatokat ugyanolyan tartalommal, gyakorlatilag csak a pályázó adatait változtatva meg. Azonban szigorúan véve, nem történt itt csalás, csak olyan átgondolatlan volt a pályázati kiírás, hogy mindenki rárepült az ajándék pénzre.

Persze, nem gondoljuk hogy ez rendben lenne. Egyáltalán nincs rendben, jó hogy felfüggesztették a pályázati eljárást. Senkinek nem szolgálta volna az érdekét, tiszta pénzlopás lett volna.

Ugyanúgy, mint a Tiborc, Mészáros és társaik által nyert pénzek. Javasoljuk, ezekben a túlárazott esetekben is tegyen feljelentést a Miniszterelnökség! Azonban úgy látszik, a Fidesz tartja magát az  ismert a mondáshoz, amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!