Nyers vegán exotikus citromos erdei gyümölcsös torta

Bodrogi Réka a Le Grand Voyage –  A Nagy Utazás közösségi oldalán mutatja meg receptjeit, amik különlegesek, egészségesek és nem utolsó sorban nagyon finomak. Ezúttal egy sokak számára furán hangzó édességet készít, ami nyers vegán. Az ilyen ételeknek két fő pillére van: ne tartalmazzon semmi állati eredetűt, illetve fogyasztásához nincs szükség sütéshez.

Ami fontos, hogy a nyers tortáknál nem mindegy honnan és milyen alapanyagokból készítjük el a desszertet, ugyanis sok aszalvány kén-dioxiddal kezelt. Ajánlott piacokon, őstermelőktől, bioboltokban bevásárolni.  Javasolt a datolyát és a magokat (jelen esetben kesudiót) beáztatni több órára, akár egy éjszakára.

Hozzávalók: 

Alap

-1,5-2 csésze datolya kimagozva, apróra vágva, áztatva (kb 150-200 g)
-fél-1 csésze kesudió (kb 100 g) + 1/2 csésze egyéb magok ami éppen van otthon (nekem dió volt és mogyoró)
-pici himalaya só

Citromos avokádós réteg

-2-3 db citrom leve (lehetőleg kezeletlen citromot vegyünk, én a héját is bele szoktam reszelni)
-2-3 db avokádó (mérettől függően, ha nagyobb elég kettő darab is)
-kb 2 csésze kesudió (150-200 g)
-ízlés szerint méz vagy agavé szirup
– 4-5 evőkanál útifű maghéj (van akinek nem bírja az emésztése, annak nem ajánlom ezt a tortát)
– 2-3 tk konjac liszt
-2 ek kókuszolaj
-Bourbon vanília kivonat

Erdei gyümölcsös réteg

– 3-400g erdei gyümölcs keverék (attól függ mekkora vastagságú réteget réteget szeretnénk, ehhez mérten lehet kevesebb is)
– kb 10 ek utifű maghéj (ez tartja össze a gyümölcsös réteget)
– 2-3 tk konjac liszt (lehet több is ha nem elég stabil)
– ízlés szerint méz vagy agavé szirup

Díszítéshez fagyasztott rózsát, menta levelet, passiógyümölcsöt, áfonyát és reszelt citromhéjat használtam.

Elkészítés:

A torta elkészítéséhez előkészületekkel együtt 2-3 nap szükséges. Érdemes kivárni, hogy össze álljon és az ízek is harmonizáljanak. Az első nap beáztatjuk a kesudiót és a datolyát valamint a diót is érdemes.

1. Az alapot össze turmixoljuk, ehhez egy jó erős robotgépre van szükség. Először beletesszük a datolyát egy kevés vizet öntünk hozzá, hogy ne égjen le a robotgép motorja. Utána mehet bele a lecsepegtetett kesudió majd a többi mag is. Értelemszerűen ha az alap túl folyós tegyünk még hozzá magot. ha túl sűrű pedig egy kevés vizet/datolyalét. Pici sóval izésítsük.

Csatos tortaformát béleljünk ki folpakkal, majd öntsük bele a masszát. Tegyük fagyasztóba pár órára majd utána mehet a hűtőbe. Akkor jó ha kb 1-1,5 cm az alapunk. A túl vastag és a túl vékony sem jó.

2. Másnap elkészítjük a krémet. A kesudiót összeturmixoljuk, hozzá öntjük a citrom levét, az avokádót, a mézet vagy agavé szirupot a vanília kivonatot és a kókuszolajat. Simára turmixoljuk az összes hozzávalót. Ha már látjuk, hogy a massza milyen állagú, ennek mérten adagoljuk az útifű maghéjat és a konjac lisztet. Én jobban szeretek biztosra menni ezért szoktam bele tenni többet ezekből, de sajnos érzékenyek az útifű maghéjra. Ha kész a krém, elértük a megfelelő állagot, ráöntjük az alapra. Ezután szintén fagyasztóba tesszük amíg készül a harmadik réteg (lehetőség szerint min 45 percet legyen a fagyasztóba).

3. Az erdei gyümölcsöt lábasba tesszük majd elkezdjük egy kevés vízzel felöntve lassú tűzön melegíteni. Amikor már olvadt a gyümölcs édesítjük, ízlés szerint eritrittel, steviával, agavé sziruppal, esetleg mézzel. Ha készen van levesszük a tűzről és botmixerrel simára turmixoljuk  majd teszünk ehhez is 4-5 ek útifű maghéjat. A lényeg hogy ne legyen folyós mert akkor nem fog megszilárdulni. Ha kevésnek bizonyul mehet még bele nyugodtan útifű maghéj.

4. Az erdei gyümölcsös réteget a kesudiós avokádós rétegre öntjük és szintén mehet a fagyaszóba pár órára. Figyeljük nehogy túlságosan megfagyjon.

5. Ha a tortánk kellően szilárd, óvatosan leszedjük róla a csatos részt, majd kihúzzuk alóla a folpackot. Ha még nem elég stabil a torta, akkor tegyük még vissza a hűtőbe, esetleg fagyasztóba egy kis időre. A folpack kihúzása nem egy egyszerű mutatvány, gyakorlat teszi a mestert, de nekem eddig mindig sikerült kihúznom szépen finoman az alap alól anélkül, hogy a torta sérült volna. Az útifű maghéjnak köszönhetően egy rugalmas tortát kell kapjunk.

6. Tálalás előtt ízlés szerint díszítsük. Én befagyasztottam 1 éjszakára a rózsa szirmokat és ezzel díszítettem. Ezen túl  a menta levél, az áfonya, a passió gyümölcs és a citrom reszelt héja kiválóan harmonizálnak a tortához.

Le Grand Voyage A Nagy Utazás

Megjegyzés: a torta energiatartalma rendkívül magas, cukorbetegek, diétázók, fogyni vágyók számára nem ajánlott. Napi adag: 1 maxium 2 szelet, amivel az a baj, hogy úgysem tudod megállni mert annyira finom, hogy legszívesebben megennéd az egész tortát

Jó évágyat hozzá !

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!