Szudáni szarvasmarha-háború: 200 körüli eddig a halottak száma

Már több mint 170 ember meghalt Dél-Szudánban ellenséges törzsek harcaiban, melyeket szarvasmarhák birtoklásáért vívnak gépfegyverekkel és gránátvetőkkel – közölték kedden helyi tisztségviselők.

Dharuai Mabor Teny, a dél-szudáni fővárostól, Jubától mintegy 250 kilométerre lévő Western Lakes térség parlamenti képviselője tudatta azt is, hogy a sebesültek száma már meghaladta a 200-at. Pénteki jelentések még 60 halálos áldozatról számoltak be. A dél-szudáni hatóságok közlése szerint a közép-afrikai ország középső részén december 6-án robbantak ki harcok a dinka, rup és pakam nemzetiségek között.

Bol Machok, a térség információs minisztere szerint a konfliktusban érintett területeken falvakat égettek fel, sokakat menekülésre késztetve. A dél-szudáni állattartó közösségeknél gyakori a szarvasmarhákért és más zsákmányért indított támadások rivális törzsek ellen. Az ilyen rablókörutak alkalmával sokszor nőket erőszakolnak meg és gyerekeket rabolnak el, ami táplálja a bosszúvágyat és megtorló támadásokra készteti az ellenséges törzseket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!