Leszakad az ember arca attól, ahogy Andy Vajnáék fenyegetőznek vidéken

Andy Vajna és Rogán Antal // kép: internet

2017.11.21. 12:01

Andy Vajna rádiós ámokfutásáról már írtunk korábban, köztudott, hogy a filmügyi kormánybiztos médiapiaci terjeszkedése nem állt meg a TV2 megszerzésével, a kaszinócézár épp vidéki rádiók közül válogat.

Míg Mészáros Lőrinc nyugaton, addig Vajna keleten vásárolt be rádiófrekvenciákból. A beszerző körút ment is simán, találtak is egy megfelelő frekvenciát, a Vajna-féle Radio Plus Kft. meg is pályázta a csabai 88,9 MHz-et, de ekkor a frekvenciát 20 éve használó helyi békéscsabai rádió “kellemetlenkedni” kezdett.

Az évtizedek óta, családi vállalkozásként működő békéscsabai Rádió 1 Start ugyanis nem adta könnyen magát: bár a Médiatanács által kiírt műsorszolgáltatási pályázatot elsőre úgy tűnt, hogy elbukták, Vajnáék slendrián pályázata valamint a felszínre törő trükközések generálta országos médiavisszhang végül visszavonulóra kényszerítette a fideszes médiagépezetet.

Miután a helyi Rádió 1 Start műsorszolgáltatási jogosultsága lejárt, a hatóság 2016 második felében megpályáztatta a frekvenciát. A békéscsabai 88,9 MHz frekvencia-pályázatán a helyi Rádió 1 Békéscsabát 24 éve üzemeltető családi vállalkozás pályázata viszont annak ellenére bukott el, hogy Vajnáék pályázata számos pontban hiányos és hibás volt, az egyik fő kritériumnak pedig még jóindulattal sem tudtak megfelelni, ugyanis érvényes bankszámla-igazolást például nem tudtak csatolni határidőre.

Andy Vajna soha nem került még ilyen mocskos ügybe: a hatóságok lépése elképesztő

Vajnáék persze nem adták fel. Sikerült megszerezniük egy másik helyi adót, a szintén csabai 104,0 Mhz-n működő Csaba Rádió ugyanis hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújtott be hozzájuk, így Vajnáék lefújhatták a korábbi, a Médiatanács által elmarasztalt pályázatot, úgy tűnt elengedik a békéscsabai Rádió 1-et.

De nem így lett.

A Vajna-féle Rádió1 és a helyi Békéscsaba Rádió 1 Start majdnem azonos neve sajátos helyzetet szült. Miközben ugyanis a csabai rádió megmaradt – mégis nevet kényszerül váltani.

Hiába szerepel ugyanis a békéscsabai adó nevében évek óta a Rádió 1 elnevezés, rádiója egyre nehezebben tudja megkülönböztetni magát a kormányközeli rádiótól. A csabai Rádió 1 vezetője Mazán Tamás arról számolt be a 24.hu-nak, hogy állítólag több olyan hirdetője volt, “akik tévesen azt hitték, esetleg nekik is közük van Vajnához, és emiatt nem akartak ott pénzt hagyni, ezért Mazánéknak magyarázkodniuk kellett. Vajnáék ráadásul nemrég védjegyoltalmi perrel fenyegették meg a Mazán-féle rádiót, arra az esetre, ha nem hagyja el a Rádió 1 nevet, miközben Mazánék már láthatóan így is kezdtek belefáradni a Médiatanáccsal való pereskedésbe, ami sok idejüket elvonta a rádiózás érdemi részétől.”

“A Rádió 1 nevet eddig büszkén használtuk, de jelenleg már kettős érzelmeket vált ki belőlünk a Rádió 1 Start név használata” – nyilatkozott Mazán a 24.hu-nak, aki elmondta, hogy hatósági szerződésük kötelezte a névhasználatra, mivel korábban a pár éve megszűnt (nem Andy Vajna-érdekeltségű) Rádió 1 tagrádiójaként működtek, így maradt rajtuk a mára teherré lett örökség. A csabai Rádió 1 így várhatóan FM 88,9 lesz, persze erre előbb a Médiahatóságnak is áldását kell adnia.

Vajnáék rajta kívül mást is megfenyegettek – a Rádió 1 Orosháza ezért szintén jobb belátásra kell térjen, ők is nevet változtatnak, Mega Rádióra.

Kicsinyes névvita lett a kudarcos kormányközeli terjeszkedésből – a családi vállalkozás azonban állta a sarat, és (egyelőre) működhet tovább a milliárdos hátterű kormányközeli ellenszélben. Igaz a névtáblát át kell írniuk.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!