Egy magyar menekült őszinte vallomása Magyarországról

Filotás Tivadar Fotó: Magyarnarancs

Végletesen kettészakadt az ország, amikor felmerül, kell-e Magyarországnak menekülteket befogadnia. Nemrégen írtunk arról, hogy mit csinálnak hazánkban az arab bevándorlók.

Az ország egyik fele zsigeri gyűlöletet táplál embertársai iránt, míg másik fele ennél sokkal higgadtabban, segítőkészebben áll azokhoz, akik a háborúban elvesztették mindenüket. Még inkább így tesznek azok, akik a saját bőrükön tapasztalták, milyen az, ha valakinek el kell hagynia a hazáját. Ezek közé tartozik a tihanyi Filotás Tivadar, aki felajánlotta, hogy a Tihanyi Babamúzeumban egy hetet pihenhetnek azok a családok, akiket Őcsényből kiutáltak. Szeretné megmutatni, hogyan kell bánni az idegenekkel.

„Amikor a rendszerváltás után visszatértem a feleségemmel Németországból, először Toszkánában akartunk letelepedni és ott létrehozni babamúzeumot a gyűjteményéből, de egy balatoni út során beleszerettünk a tájba, a magyarok vendégszeretetébe. Ma viszont egyre rosszabb híre van Magyarországnak Európa-szerte. Ez az idegenellenesség, a gyűlölködés a turizmust is visszavetheti.” – mondja egy interjúban.

Most a múzeum kerítésére transzparenseket, molinókat rakott ki: „Soros demokráciát gondolt, illiberális antidemokratát kapott; Hagyjátok abba gyűlöletkampányaitokat!; Magyarország megbecsülését a világban sikerült eljátszanotok” , hogy felhívja a figyelmet arra, hogyan is alakul a megítélésünk a világban. A véleménye már csak családfája okán is érdekes. Szépapja francia hugenottaként menekült Szabadkáig a katolikus öldöklés elől, a család másik ága görög bevándorlóként érkezett a Délvidékre. Egyik őse, Filotás Ferenc huszár ezredes honosította meg idehaza az öttusát, nagynénje, Filotás Lili teremtette meg az idegenforgalmi marketinget. Ő maga két testvérével 1956-ban volt kénytelen elmenekülni az országból.

“A németországi sajtót ma is figyelemmel követem, és nemcsak a baloldali, hanem a jobboldali médiumokban is mind több a rossz hír országunkról. Hálátlannak tartanak bennünket, amiért nem úgy fogadjuk a rászoruló menekülteket, ahogyan bennünket fogadtak 1956-ban, és amiért az uniós támogatást elfogadjuk, de cserébe a kötelezettségeinket nem vagyunk hajlandók teljesíteni.”nyilatkozta a Magyar Narancsnak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!