Hiába volt nyilvános, eddig senki nem vette észre – hihetetlen számokat mutatunk Orbán embereiről

Lázár János és Rogán Antal. Megéri alájuk dolgozni - kép: Nol.hu

2010-ben a Fidesz egyik erős ígérete az volt, hogy csökkentik a bürokráciát, nem fog az új kormány rangkórságban szenvedni, nem lesz annyi minisztérium, miniszter, kevesebbet kell majd költeni a bürokráciára. Ennek eredménye képpen nem lett önálló oktatási és egészségügyi minisztérium, ezzel is mutatva, milyen fontos a Fidesznek ez a két terület. Azonban így a ciklus vége felé közeledve illendő lenne megnézni, hogyan is teljesült ez az ígéret.

Nézzük először a miniszterek számát:

2010-ben a választások előtt 15 miniszter volt a kormányban a miniszterelnökön kívül. Ma ez a szám 14, tehát itt történt minimális csökkenés, de annak kárára, hogy nincs külön oktatási és egészségügyi miniszter. Kárpótol érte minket Kósa Lajos részvétele, akit tárcanélküli miniszterré buktattak.

Államtitkárok

Ebben a szegmensben nagyot bukott az ígéret. Ma 58 államtitkár és 114 helyettes államtitkár van, viszont nincs rangkórság. Állítólag. Az összesen 186 fővel szemben a választások előtt 85 fő dolgozott ugyanilyen beosztásokban a kormány mellett.

Minisztériumi dolgozók száma

Bár megszüntettek sok minisztériumi háttérintézményt, ennek nem sok eredménye volt, mert a feladatok vagy másik állami szervezethez kerültek, vagy konkrétan az irányító minisztériumhoz kerültek egy az egyben. Míg 2010-ben a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél összességében 237,9 ezer ember dolgozott, 2017-re ez 535,2 ezer főre duzzadt, a 2018-as költségvetésből pedig az derül ki, hogy tovább hízik a létszám, eléri majd az 542,2 ezret. Több mint kétszeresére nőtt a bürökrácia csökkentés eredménye képpen ez a szám. A legszebb eredményt a Miniszterelnökség produkálta, ahol 93 főről sikerült 1500 fő fölé “apasztani” a létszámot.

Mibe kerül ez nekünk?

A költségvetés személyi kiadások (mennyit költ a kormányzat bérekre) tétele a 2010-es 981 milliárdról idén 1960 milliárdra rúgott, jövőre pedig 2407 milliárd forint lesz, pusztán az urizálás megszüntetésének jegyében.

Erre szokták mondani: csökkentsen neked bürokráciát az Orbán Viktor!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!