Andy Vajna soha nem került még ilyen mocskos ügybe: a hatóságok lépése elképesztő

kép: nol.hu

2017.10.24 13:01

Andy Vajna ügyében futamodott meg a Médiahatóság – erről számolt be a 24.hu.

A lap információi szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ma 10 órakor elkezdődött ülésén ugyanis újra foglalkozik a békéscsabai 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós pályázattal, a döntés mindenkit meglepett.

Megváltoztatják ugyanis korábbi határozatukat, mellyel Andy Vajna fideszes kormánybiztos cégét (A Rádió -et működtető Radio Plus Kft.-t) nyilvánították győztesnek, így a dolgok jelenlegi állása szerint mégsem kapják meg a békéscsabai 88,9 MHz-et.

A különböző rádiófrekvenciákat a Médiatanács pályáztatja meg bizonyos időközönként. Miután a helyi Rádió 1 Békéscsaba műsorszolgáltatási jogosultsága lejárt a hatóság 2016 második felében megpályáztatta a frekvenciát. A békéscsabai 88,9 MHz frekvencia-pályázatán a helyi Rádió 1 Békéscsabát 24 éve üzemeltető családi vállalkozás pályázata viszont annak ellenére bukott el, hogy Vajnáék pályázata számos pontban hiányos és hibás volt, az egyik fő kritériumnak pedig még jóindulattal sem tudtak megfelelni, ugyanis érvényes bankszámla-igazolást például nem tudtak csatolni határidőre.

A 24.hu szerint a szeptemberben nagy médiavisszhangot generáló ügy több részlete is aggályos volt. “A kiszivárgott több száz oldalnyi dokumentum alapján a kormánybiztos békéscsabai terjeszkedése során súlyos dolgok történhettek az NMHH Médiatanácsánál. A Fidesz-közeli tagok többségi irányítása alatt lévő testület időnként a médiatörvény alapvetéseiről, illetve a saját pályázati kiírásának feltételeiről is hajlamos volt megfeledkezni, történetében egyébként nem először. Jelen esetben ráadásul a leggazdagabb magyarok toplistáján szereplő filmügyi kormánybiztos érdekeltsége az egyik pályázó, ami már csak azért is érdekes, mert felvetődhet, hogy Vajna kormányzati szerepköréből és kapcsolataiból fakadóan nincs-e eleve erőfölényben a többi pályázóval, mondjuk egy olyan családi vállalkozással szemben, amelynek politikai kapcsolatai és pénze nincs, vagy alig van, rádiós piaci tapasztalata annál inkább.”

Minimum érdekes

Az ügy azonban mégsem ilyen egyszerű. Az ember azt hinné, hogy ha valaki nem tudja az előírásoknak megfelelően benyújtani a pályázatát – tehát például a kritériumoknak nem felel meg, hibásan tölti ki, rosszul írja le a nevét például – akkor több pályázó esetén a független bíráló hatóság azt kapásból kizárja, és valóban azt hirdeti ki győztesnek, aki legalább ezekre odafigyelt.

Itt nem ezt történt. Joggal merül fel a kérdés az emberekben, hogy ha Vajnáék arra nem méltatták az egész pályázatot, hogy odafigyeljenek rá, és azt megfelelő módon nyújtsák be, akkor már miért is kellene nyerniük?

A képlet azonban a következő: A Médiatanács fideszesekkel van feltöltve, Andy Vajna meg éppen a középvárosok rádióit venné meg. Tehát a formai követelményeken rugózni épp akkora baromság, mint a törvényességen. Vagyis nem lenne baromság, de hazánk jelenlegi fejlődési szakaszában most éppen az.

A Médiatanács jelenlegi döntése sem egy új fideszes háttérhatalom kiépülése a fideszes háttérhatalmon belül. Ennél ez sokkal drámaibb.

A békéscsabai frekvenciát jelenleg (még) használó helyi családi vállalkozás, az Interax Kft.  ugyanis pert indított a Médiatanács döntése ellen, akik elérték, hogy a bíróság 30 napra felfüggessze az ellenük indított eljárást.

A 30 nap azonban éppen lejárt, és ha nem zárná le a Médiatanács a rádiós balhét, akkor a bíróság még érdemben vizsgálni tudta volna az ügyet, vagyis azt, hogy érvényes bankszámla-igazolás hiányában és más furcsaságok ellenére is kedvezett a testület a kormánybiztosnak, fittyet hányva a pályázati kiírás alapelveire, illetve a vonatkozó jogszabályokra. – írta a 24.hu.

Miért fúj visszavonulót a tanács?

És fontos hozzátenni, hogy bár úgy tűnik Vajna bizniszének keresztbe tehet a Médiatanács, azonban a látszat csal. A szintén csabai 104,0 MHz-en működő Csaba Rádió ugyanis hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújtott be, így Vajnáék simán kitáncolhatnak az egész mögül, a Médiatanács elleni per okafogyottá válik, és a fideszes kormánybiztos, kaszinómogul és médiakirály pedig megúszhatja az egészet.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!