Itt a legdurvább vélemény, amit Orbánról megfogalmazott egy nagyon fontos szereplő!

Ezért küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Erdogan török elnök a független oktatás ellen. De nem fognak nyerni- állítja Leonid Bershidsky, aki a Bloomberg üzleti hírügynökség weboldalán fejti ki a véleményét a két furcsa rendszerről, mely meglepően hasonlóan cselekszik az oktatás terén – számol be az esetről a HVG.

Nézzük Erdogan elnök érdemeit:

  • 1043 magániskola bezáratása a sikertelen puccs után
  • Tizenöt egyetemnek ugyanezt a sorsot szánta
  • 1229 nem kormányzati szervezetnek beszüntette működését
  • A többi oktatási intézmény sem úszta meg: ezreket bocsájtottak el azon a címen, hogy a puccsot állítólag megszervező Fetullah Gülen prédikátor hívei voltak.

Magyarországon Soros György kezdetben a Fidesz egyik fontos támogatója volt. Maga Orbán Viktor is tőle kapott ösztöndíjat. A magyar kormány mégis el akarja lehetetleníteni a CEU-t.

A szerző a Világbank adatait idézi. Ezek szerint a GDP-hez viszonyított egy főre jutó oktatási kiadások terén Magyarország siralmasan áll. A statisztikából kiválasztott tizenegy résztvevő közül csak Azerbajdzsán és Irán teljesít nála rosszabbul. A legszomorúbb, hogy a vizsgált 16 évben állandó a csökkenés az oktatási kiadásokban mind Magyarországon, mind pedig Törökországban.

Az autokratikus államok tehát mindent megtesznek, hogy túlságosan sok gondolkodó kreatív ember ne legyen náluk, hiszen azokat nehezebb kormányozni.

Éppen ezért zavarja az autokrata vezéreket az, ha más kínál olyan lehetőségeket a fiataloknak, amelyeket kihasználva modern, kreatív polgárok lehetnek, akik sikeresen vághatnak neki a szakmai pályafutásuknak külföldön is. Ezért Erdogan harca a magániskolák és egyetemek ellen, és ezért küzd mindenre elszánt Orbán Viktor a CEU ellen- írja a szerző.

Sajnos eljutottunk arra a szintre, amikor már egy autokrata önkényurat semmi sem különböztet meg saját vezetőnktől…

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!