Ön tájékozottabb az átlagnál, ha ennek a listának legalább a felét ismeri Magyarországról

Forrás: ImageForum/Eric Audras

“Két dolog biztos az életben: a halál és az adók.” mondta Benjamin Franklin, és ezzel a kijelentésével nagyjából igaza is lett. Azonban lehet azt nem látta előre, hogy gondolatának adókra vonatkozó részét milyen szépen kifogják terjeszteni hazánkban. Meg fog döbbenni, de ma, 59 fajta adóforma létezik Magyarországon. Persze ennek csak egy részével találkozunk közvetlenül is a mindennapok során. Amivel azonban találkozunk, annak a mértéke az egeket veri.

A forgalmi adó -amit a szegények adójának is hívnak –  27%-értéke a legmagasabb Európában. Nincs pardon, megyek, vásárolok, fizetek és már adóztam is. Szép kis summa üti a költségvetés markát belőle.

Screenshot 2017 10 14 Hány adó van Magyarországon és kik fizetik idén a legtöbbet Forbes hu

Egészen kaotikus a helyzet a vállalkozásokat sújtó terhekkel. Na, ebben könyvelő legyen a talpán, aki kiigazodik! Mennyi áfát számoljak, ha elviszik a sütit és mennyit ha itt eszik meg? Ha itt eszik meg, akkor januártól más az áfája, de pluszban fizessek rá turizmusfejlesztési hozzájárulást! Ugyan milyen turizmust fejlesztenek ebből, kérdezheti joggal az Ózdon üzemelő presszó tulajdonosa. Műanyag pohár vagy papírtálca függvényében  környezetvédelmi termékdíj, és sorolhatnánk a kamarai díjat, innovációs járulékot és társaikat.

Ha valaki igazán bürokrácia csökkentésben töri a fejét, akkor először is ezt az átláthatatlan rendszert kellene ésszerűsítenie, és talán akkor egy-egy adó forint behajtása kevesebb költséggel járna.

Aki büntetni szeretné magát, az itt elolvashatja a 2017-es adónemek listáját:

A forgalmazó és a befektetési alap különadója, A magánszemély egyes jövedelmeinek különadója, Általános forgalmi adó, Baleseti adó, Bányajáradék, Biztosítási adó, Cégautó-adó, Ebrendészeti hozzájárulás, Egészségügyi hozzájárulás, Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, Egyszerűsített vállalkozói adó, Élelmiszerlánc-felügyeleti díj, Energiaadó, Energiaellátók jövedelemadója, Építményadó, Erdővédelmi járulék, Földvédelmi járulék
Gépjárműadó, Gyógyszer forgalmazók különadói, Háztartási munka regisztrációs díja, Helyi iparűzési adó, Hitelintézetek különadója, Hulladéklerakási járulék, Idegenforgalmi adó, Illeték, Innovációs járulék, Játékadó, Jövedéki adó, Kamarai hozzájárulás, Kisadózó vállalkozások tételes adója, Kisvállalati adó, Környezetterhelési díj, Környezetvédelmi termékdíj, Közművezetékek adója, Kulturális adó, Magánszemélyek kommunális adója, Munkaerő-piaci járulék, Népegészségügyi termékadó, Nukleáris hozzájárulás, Nyugdíjjárulék, Pénzbeni egészségbiztosítási járulék, Pénzügyi szervezetek különadója
Pénzügyi tranzakciós illeték, Regisztrációs adó, Rehabilitációs hozzájárulás, Reklámadó, Szakképzési hozzájárulás, Személyi jövedelemadó, Szerencsejáték-felügyeleti díj, Szociális hozzájárulási adó, Táppénz-hozzájárulás, Társasági adó, Távközlési adó, Telekadó, Települési adó, Természetbeni egészségbiztosítási járulék, Turizmusfejlesztési hozzájárulás, Vám, Vízkészlet-járulék.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!