A kormány szépen csendben létrehozta a magyar Guantanamo-t

Egy hónapja sincs, hogy döntött a kormány: nyolc új börtönt építhet na vajon ki cca. 3 milliárdért per börtön.

Ennek örömére 18 év után kitiltották a civil szervezeteket a magyarországi börtönökből.

Ez a gyakorlatban konkrétan azt jelenti, hogy bármi is történik a börtön falai közt, nem lesz egyetlen független szervezet sem, amelyik objektív és smasszerfüggetlen vizsgálatot végezhetne.

Emlékeztetőül: a Kozma utcai börtönben tavaly novemberben halálra vertek egy rabot. Bakanccsal tiporták az arcát, összesen 43 ütés és rúgás nyomát találták meg annak a rabnak a holttestén, akit a gyanú szerint három börtönőr vert halálra.

A beszámolók szerint egy matrac miatt verték agyon, mivel csak éjszakára maradhat a raboknál matrac az ágyon, de a rab rendelkezett egy olyan papírral, hogy napközben is nála lehetett, hiszen beteg, akinek feküdnie kell.

Nos, az ilyen és ehhez hasonló eseteket nem vizsgálhatják többé a független emberjogi szervezetek: semmilyen programot, tevékenységet nem végezhetnek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt is bele esik ebbe.

A Magyar Helsinki Bizottság megerősítette a Független Hírügynökség értesülését és pénteken közölték, hogy velük már meg is szakították az együttműködést: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan október elsejei hatállyal felmondta a 18 éve élő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal.

A szervezet rendészeti programvezetője Víg Dávid szerint indoklásul annyit közölt a hatóság, hogy a fogvatartottak jogainak érvényesítése a megállapodás nélkül is biztosított. Megjegyezte, mostantól nem lesz lehetőségük arra, hogy a körülményeket vizsgálják.

Mint kiemelte: nem az ő problémájuk a kitiltás, hanem a raboké, mert „a minden külső, társadalmi kontroll nélkül maradó intézmények hajlamosak az önkényre, különösen igaz ez a börtönök zárt világában.”

Nos: mindennek immár semmi akadálya.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!