Külföldön megfejtették miért keménykedik mostanában ennyire Szijjártó Péter

“Nem szabad szívbajosnak lenni, és véget kellett vetni annak a túlhaladott külpolitikának, amely csak a meghunyászkodást ismerte, és megijedt a konfliktusoktól. A mostani patrióta külpolitika a végletekig hajlandó elmenni az ország, valamint a határainkon kívül élő magyar közösségek megerősítése érdekében” – mondta el a véleményét a Krónika című erdélyi magyar napilapban Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter.

Szijjártó arról is beszélt a lapnak, hogy amíg Horvátországban a magyar gazdasági érdekeket sértő intézkedéseket hoznak, addig országunk nem támogatja a horvát csatlakozást a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), valamint azt is, hogy ukrán oktatási törvény miatt világossá tették: valamennyi létező ukrán törekvést azonnal blokkolnak a nemzetközi szervezetekben. A külügyminiszter be is keményített, hisz úgy gondolja:

“a magyar érdekek képviseletében a legkeményebb diplomáciai eszközök használatától sem szabad visszariadni”.

Szijjártó úgy látja, az elmúlt hetek eseményei világosan megmutatták Magyarország és Románia egymásrautaltságát gondolva többek közt a közös nemzetközi érdekérvényesítésre, melyre példaként hozta fel az ukrán oktatási törvény elleni közös fellépést.

Arra a gondolatmenetre, hogy bizonyos román véleményformálók összefüggést látnak a jó magyar-orosz államközi kapcsolatok és a székelyföldi autonómiatörekvések, illetve ezek Budapest általi támogatása között, a külügyminiszter azt válaszolta, hogy a szomszédes nagyhatalmaktól függetlenül a magyar kormánynak “kutya kötelessége kiállni” a határokon túl élő magyar nemzeti közösségekért.

“Ha rossz lenne a kapcsolatunk Oroszországgal, ugyanígy kiállnánk a nemzeti közösségeinkért. A magyar külpolitika nem a washingtoni, brüsszeli, moszkvai érdekeket képviseli, a magyar külpolitika a magyar érdekeket képviseli. Tudom, nem volt ez mindig így, de amíg én tölthetem be a külügyminiszteri posztot, addig ez biztosan így marad”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!