A magyar egészségügy sokkolóbb állapotban van, mint eddig gondoltuk

A kép illusztráció: MTI Fotó/ Czeglédi Zsolt

Nap mint nap hallunk a kórházak katasztrofális helyzetéről, finanszírozási problémáiról, kifizetetlen számlákról és túlterhelt dolgozókról. Kevesebb szó esik azonban a háziorvosokról, akik a gerincét és alapját adják a betegellátásnak. Kapcsolatuk a pácienseikkel hosszútávú, gyakran egy egész családra kiterjedő, nem csak eseti jellegű, hiszen hozzájuk fordulunk egy-egy jogosítvány hosszabbításra, vagy szűrő vizsgálatra is.

Éppen ezért, nagyon lényeges kérdés a háziorvosi rendszer megerősítése. A háziorvosok jó rész rendelkezik különböző szakvizsgákkal, a rendelés során jó részük el tudna látni olyan feladatokat is, amelyeket ma nem tesz meg, egyszerűen azért, mert nem kap hozzá feladat finanszírozást. Pedig átgondolva a rendszert, gyakran olcsóbban tudnának gyógyítani helyben, és le vennék a terhet a járóbeteg szakellátásról. Azonban a helyzet itt sem jobb mint az egészségügy más területein.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint, ma több mint 300 praxis betöltetlen. Ez átlagosan 1200 fővel számolva azt jelenti, hogy minimum 360 ezer embernek nincs állandó háziorvosa, akinél fel tudna íratni egy receptet! 

Ami azonban még aggasztóbb, hogy a háziorvosok több mint fele vagy már most is nyugdíjas korú, vagy öt éven belül az lesz. Ha minden így marad, akkor 5 év múlva gyakorlatilag a lakosság fele nem kap háziorvosi ellátást!

A kecsegtető (12-20 millió forintos) letelepedési támogatás sem vezetett eredményre, idén alig több mint 10 pályázó kapott ezzel a támogatással praxist. A kivándorlás valószínűleg ezen a területen is jelentős. Az, hogy a támogatás ellenére sem kelendőek a praxisok, azt mutatja, a probléma gyökere sokkal mélyebben van, mint amit pusztán pénzzel meg lehet oldani.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!