Kőkemény razzia lesz Orbán kisvasútjánál: a Fidesz szerint ez irányított támadás, de amit az ellenőrök válaszoltak, nem teszi zsebre a kormány

2017.09.14. 9:00

Mindjárt jönnek az ellenőrök! Szeptember 18. és 20. között Magyarországra érkezik az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldöttsége, hogy utánanézzenek pár uniós pénzből finanszírozott beruházásnak, első programjuk a főnök kisvasútja lesz. 

Az ellenőrök látogatásának napján még az is elképzelhető, hogy tömegek fogják ellepni a felcsúti kisvasút szerelvényeit, sőt az egész Vál-völgyet azért, hogy lássák, megérte a 800 millió forint (ebből több mint 600 EU-s forrás) a beruházást. Persze ez csak Science Fiction.

Persze, nem érte meg, ezt a vak is látja.

A 24.hu el is látogatott egy késő nyári – kora őszi délután a környékre, és lefilmeztek mindent. Ijesztő, hogy mindenütt Mészáros Lőrincbe botlik az ember, igaz csak a vállalkozásaiba, de akkor is. Akármerre néz az ember csak a milliárdokból épült monstrumok nyomasztó magányával szembesül, a kisvasúton például egészen addig csak a kalauz utazott, amíg fel nem szállt rá a két újságíró. Viccesen meg is kérdezték tőle, hogy kaphatnak-e csoportos kedvezményt az utazásra – utalva arra, hogy perpillanat ők a legnagyobb csoport a vonaton. Ők ketten.

“milyen csoportos kedvezményt? Hát kiscsoportosat.”

Hogy a kisvasút mennyire látványosan a Fidesz magánvasútja, az jól látszik abból is, hogy az a Puskás Akadémia és Mészáros Lőrinc (egyik) szálloda/étterme között közlekedik. “A focisták használhatnák”, hiszen az edzés után utóbbiban étkeznek, de ők sem használják, ők inkább drága sportkocsikkal közlekednek.

Miért jönnek az ellenőrök?

A kis túlzással szellemvasútként üzemelő kisvasút olyan szintű értelmetlen pénzszórásnak tűnik, hogy azt alaposabban meg kell vizsgálni, és előkeríteni a felelőst, aki erre a projektre odaítélte az adófizetők pénzét.

A Fideszben azonban ennek nem örülnek, ezért mindenáron próbálják megakadályozni a vizsgálatot.

A bizottsági elnök Inge Grässle bemutatott egy levelet, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter Lázár János írt, és amelyben Orbán Viktor minisztere még főnöke helyett is felháborodott, hogy ugyan miért kell ide kijönni, mit kell itt ellenőrizni, hogy mit építettek a derék magyarok az uniós pénzből, hiszen nincs itt semmi látnivaló. Lázár szavai eképpen hangzottak:

“Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg.”

Lázárhoz még a fideszes Deutsch Tamás is csatlakozott, az EP-képviselő szerint ugyanis “szakmai és politikai szempontból is kritizálható, ahogy a bizottság a magyarországi útját előkészítette.” – idézte a 24.hu.

A vizsgálóbizottság elnökét Inge Gräßlét nem hatották meg a fideszesek izzadtságszagú érvei, a bizottság elutasította, hogy politikailag motivált lenne a számadás, egyszerűen szerződéses kötelezettség a projektek életében az utókövetés, bárki bármit mondjon.

“NEM HAGYJUK, HOGY MAGYAR KORMÁNY DÖNTSE EL, HOGY MIT NÉZZÜNK MEG.”

Egy brit újságíró leleplezte Orbán rendszerét – Nálunk elolvashatja!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!