Durva adat került nyilvánosságra: lehidalsz, ha meglátod, milyen támogatásokat kapnak az állami vezetőink

Kevés olyan ország létezik, ahol az állam legfelsőbb vezetői ne tudhatnának fenekük alatt legalább egy autót, amellyel munkájukat könnyítik meg. Ezzel még nem is lenne baj, de a kormányzati leleményesség az igényelhető támogatások tekintetében határtalan, főleg Magyarországon. Itthon ugyanis nemcsak kocsikáznak, de ruházkodnak is a képviselőink, mindezt a minimálbérből adózó kisemberek pénzéből is többek között.

Az állami vezetők juttatásairól törvény rendelkezik, ezért a havi bruttó fizetéseket illetően sok meglepetéssel nem találkoztunk. A legtöbbet Orbán Viktor keresi, havi bruttó 1,5 millió forintért látja el feladatait, mellé éves 200 ezer forintos cafeteria-keret áll rendelkezésre – derül ki a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumokból.

Mögötte Veresné Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár fizetése áll, bruttó 1,29 millió forint, plusz a 200 ezres cafeteria és egy 2015-ös Skoda Superb személyautót kapott használatra az államtól. Utána következnek a miniszterek bruttó 1,1 milliós fizetéssel, az államtitkárok pedig valamivel kevesebbel, 997 200 forinttal kell, hogy havi szinten beérjék.

A használt autók terén azonban jelentősebb eltérések mutatkoznak már. Többségében 2016-os és 2015-ös Skoda Superbekkel róják az utakat az állami vezetők, ám akad néhány kivétel. Példának okáért 4 állami vezető a Volkswagen Multivan mellett tette le a voksát: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal, kabinetfőnök, és Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter egy 2015-ös, Szijjártó Péter, külügyminiszter pedig egy 2014-es modellt használ.

Drágák a budapesti albérletárak, ezért lakás is kell, állami pénzből

Az mfor.hu gyűjtése alapján, azok a honatyák, akik vidékről felkerültek, ám a fővárosban nem rendelkeznek lakással, az állam “szolgálati lakást” biztosít nekik. A dokumentumok alapján összesen 9 honatyának van szüksége ilyen jellegű lakhatási támogatásra. A legnagyobb ingatlant Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár használja, egy 101 négyzetméteres ingatlanban élhet. A mezőkövesdi Tállai András, NAV-elnök, az NGM államtitkára 97 négyzetméteres ingatalban lakhat, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium állatitkára pedig 86 négyzetmétereset kapott az államtól.
Rajtuk kívül

  • dr. Nagy István (57 négyzetméter) és
  • V. Németh Zsolt (62 négyzetméter) a földművelésügyi tárca államtitkárai,
  • Cseresnyés Péter, az NGM államtitkára (50 négyzetméter),
  • Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára (54 négyzetméter),
  • Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár (62 négyzetméter)
  • és Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár (63 négyzetméter) kap lakást az államtól.

Most pedig jöjjenek a legpofátlanabbak!

A fizetés, cafeteria, autó és esetenként a lakás mellé egyéb juttatásokban is részesülnek a kormánytagok. Idén júliusban az Igazságügyi Minisztérium osztogatott különféle jutalmakat. Kecsmár Krisztián, Völner Pál, Vízkelety Mariann és Trócsányi László 215 ezer forint értékben kapott ajándékutalványokat.

Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azonban leverte a lécet: állami pénzen frissítette a ruhatárát. 2016. februájában ugyanis 150 ezer, októberben pedig 300 ezer forint pénzbeni ruházati hozzájárulást vett fel a számlával igazolt kiadásainak ellentételezéseként.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!