Megdöbbentő dolgok láttak napvilágot Putyin újdonsült magyar egyeteméről

Orbán és Putyin (Kép: Orbán Viktor Facebook)

2017.09.12. 10:15

Emlékeznek még arra, amikor pár héttel ezelőtt Vlagyimir Putyin “csak beugrott a Judo Világbajnokság megnyitójára”? Orbán Viktor pedig véletlenül arra járt és találkoztak is ha már itt volt. Hogyne emlékeznének!

Azt nyilván nem tudtuk meg, hogy Putyin miről értekezett legkedvesebb tanítványával Orbán Viktorral, de némi utóélete azért ennek a látogatásnak is van. A Debreceni Egyetem (DE) például rögtön beleállt és adományozott is egy díszpolgári elismerést az orosz elnöknek, ami igencsak kiverte a biztosítékot több diáknál, tanárnál, professzornál, sőt tanszéknél is. Mivel normál esetben az egyetem egy tudományos műhely, ami önszerveződő, és demokratikus, ezért joggal háborodhatnak fel az intézmény polgárai azon, ha egy féldiktatúrát kiépítő valaki odamegy, pláne ha még egy kiemelt díszpolgári címmel is kitömi a kormányzat emésztőrendszerének utolsó szakaszából kikandikálók társasága.

Aztán a történet folytatódott. Putyin magyar egyeteme (talán hálából, vagy az előfeltételek teljesítése okán) szoros együttműködésbe kerülhetett az oroszokkal. A 24.hu utánajárt, hogy a Debreceni Egyetem 2010 óta kapott-e bármilyen támogatást az oroszoktól, a válasz pedig megdöbbentő volt;

Igen kapott, nem is keveset.

A tárgyi eszközökön túl (Irodabútor, könyvek, számítógépek, összesen nagyjából 17 millió forint értékben) a Debreceni Egyetem kapott még valamit, amit pénzben nem is lehet mérni, ugyanis az ország második legnagyobb városának egyeteme az orosz propagandagépezet előretolt helyőrsége lett. Gratulálunk.

A Debreceni Egyetem lassan tíz éve együttműködik a Russzkij Mir (magyarul: orosz világ) Alapítvánnyal – ez nem is újdonság, azonban az alapítvány tevékenységéről már megoszlanak a vélemények.

A hivatalos orosz álláspont szerint az alapítvány célja „az orosz nyelv népszerűsítése, valamint az orosz nyelvű oktatási programok támogatása külföldön”, a nyugati országok, valamint nyugati hírszerzési információk alapján azonban az alapítvány nem több egy a Kreml által irányított propagandagépezetnél. A Debreceni Egyetemen létrehoztak egy Orosz Központot és biztosítják annak működését.

Az együttműködés viszont látványos kell legyen, ezért az egyetemnek bizonyos egyéb kötelezettségeket is vállalnia kellett magára nézve.

Az Egyetemmel kötött megállapodás szerint a Russzkij Mir Alapítvány ellátja az Orosz Központot a szükséges berendezésekkel sőt ha kell, azok beszerzéséhez szükséges anyagi forrásokkal, a központ számára biztosított helyiséget felújítja, karban tartja, kiadványokat kell előállítson, rendezvényeket szervez, és kompenzálja a Debreceni Egyetemet, ha az indokolt.

“Cserébe az egyetem kialakítja a Dóczy József utca 5. szám alatti épületének első szintjét az Orosz Központ részére. A DE-nek más kötelezettségei is vannak. Be kell illeszteniük az egyetemi katalógusokba azokat az információs anyagokat, melyeket az alapítvány az egyetemnek adott, annak kötelező feltüntetésévél, hogy ezeket az információs anyagokat az intézmény számára a Russzkij Mir Alapítvány biztosította.” – írja a 24.hu.

Így a putyini ölelés / szorítás eredményét még a kirakatba is ki kell tenniük.

A lap által írt közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból az is körvonalazódni látszik, hogy mi is a valódi célja ennek az egész alapítványos, díszpolgáros balhénak. Az egyetem ugyanis együttműködésre lép egy sor orosz egyetemmel, akadémiával és kutatóintézettel, valamint az orosz Roszatom atomenergia-ipari vállalattal, pontosabban annak intézményével, az RNH-val.

Kiderült, hogy az orosz-magyar atompaktum keretein belül a Debreceni Egyetemen kezdik meg a 3000 milliárd forintos orosz hitelből megvalósítani kívánt paksi beruházás személyi állományának képzését.

Az orosz-magyar képzés keretein belül így többek között orosz cserediák program indul, jöhetnek az orosz előadók, tanárok, szakértők, lesz atomenergiai tanszék, és létrejön az egyetemen egy “fakultás atomenergetikai szakértők kiképzésére Magyarország, az Orosz Föderáció és harmadik országok munkaerőpiaci igényeinek kielégítésére”.

A ködös harmadik ország kifejezésből már tele a padlás. Direkt nincs az orrunkra kötve, hogy mit is jelent ez. Jól nézünk majd ki, ha Iránnak és Észak-Koreának is képzünk atomenergiai szakembereket. 

Teljesült hát a Fidesz nagy álma a keleti nyitásról, végre szoros együttműködést ápol egy magyar állami egyetem az orosz atomlobbi főszereplőivel, s cserébe csak azt kell lenyelni, hogy ezáltal intézményesülhetett az orosz propaganda magyar földön. Már ha ez valóban olyan nagy “áldozat” Orbánéknak. Mert, hogy nem az.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!