Angela Merkel megadta a kegyelemdöfést Orbánnak – erre mit fog reagálni a kabinet?

A napi.hu arról ír, hogy van esély a menekültek európai uniós tagállamok közötti szolidáris elosztására. Ezt Angela Merkel német kancellár mondta vasárnap egy lapinterjúban.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban megjelent interjúban az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítéletéről szólva kiemelte: “nagyon üdvözlöm a bíróság döntését”.

A kereszténydemokrata (CDU) politikus Angela Merkel azt mondta, hogy a tagállamok nagy többsége nem perelt a menekültek elosztása miatt. A tagállamok nagy többségének nem az az álláspontja, hogy soha nem akar befogadni egyetlen menekültet sem.
Lát esélyt arra, hogy a nem is annyira távoli jövőben eljut az Európai Unió a menekültek szolidáris elosztásáig. Ehhez azonban kitartóan kell dolgozni és figyelembe kell venni valamennyi tagország egyéni adottságait és eltérő gazdasági erejét.

Ahhoz, hogy jobban lehessen alakítani az elosztási mechanizmus az kell, hogy a “menekült- és a migrációs politika minden további eleme” stabil legyen. Tehát eredményesnek kell lennie a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelemnek, hatékonynak kell lennie az külső határok védelmének is.

 

A német kancellár azt mondta, hogy ha ezt sikerül elérni, akkor eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben és ez lesz az a pillanat, amikor meg kell követelni a belső szolidaritást az Európai Unióban.

 

Ha a migráció ügyében ezen a ponton nem lesz szolidaritás, akkor más területeken sem lesz, ami “keserű” következményekkel járna a tagországok közötti összetartást illetően – mondta a német kancellár.

“Arra a felvetésre, hogy vannak eltérések Magyarország és Szlovákia álláspontja között, azt mondta: “valóban látok árnyalatokat és eltéréseket a visegrádi országoknál; főleg Szlovákia, de Csehország is rugalmasabb, ezért ésszerű minden kormánnyal külön tárgyalni“. (A magyaroknak fog fájni Orbánék keménykedése – figyelmeztetés jött.)

Az észak-afrikai Líbiából a Földközi-tengeren át Olaszországba vezető migrációs útvonal ügyéről elmondta, hogy a megoldás “alapmintája” az EU-Törökország menekültügyi megállapodás, amelyet azonban nem lehet egy az egyben a líbiai helyzetre alkalmazni, mert gyenge a helyi kormány. Ezért törekedni kell megerősítésére, és a parti őrség fejlesztése révén arra, hogy meg tudja védeni tengeri határát, és gondoskodni kell arról, hogy a nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével javuljon a menekülttáborokban élők helyzete.

Természetesen a legjobb az lenne, ha az emberek nem is indulnának el Líbia felé a Szahara sivatagon keresztül, ezért együtt kell működni az olyan tranzitországokkal, mint Niger, és a Szahara túlsó oldalán fekvő származási országokkal. Az ugyanis biztos, hogy csökkenteni kell az életszínvonalbeli különbségeket, különben “érthető módon” mindig lesznek zavargások és menekülthullámok – mondta Angela Merkel a migráció mellett egy sor más témára is kitekintő terjedelmes interjúban.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!