Minden becslést felülmúló adat került napvilágra: Ennyien vándoroltak ki hazánkból Orbán alatt

2017.08.30. 15:00

 

Aki teheti menekül – ugyanis történelmi rekord született a Magyarországról kivándoroltak számában.

Portfolio becslése alapján nagyjából 600 ezer magyar állampolgár vándorolt ki az országból az Európai Unió más tagállamaiba. 

Bár nincs egységes EU-n belüli adatbázis a belső migrációról – nagyságrendileg azért megbecsülhető az elmúlt években kivándorolt magyarok száma.

A KSH 2014-ben óvatosan 350 ezerre becsülte a külföldre vándorolt magyarok számát, azonban ezt 2013-as adatokra támaszkodva tette meg.

A kivándorlással korábban már mi is foglalkoztunk, ott a 2015-ös adatok ismeretében félmilliós tömeggel lehetett számolni, csak 2016-ban viszont újabb 29 400 magyar állampolgár távozott külföldre – azonban ez az adat az egészségbiztosítási kijelentkezésen alapul, így a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet.

Ráadásul ebben a hatalmas tömegben nagyon sok a fiatal, akik egyetemre, főiskolára készülnek, mert a magyar felsőoktatás színvonala gyenge mint a harmat.

A külföldre vándorolt magyarok számának becslése nem hasraütésszerű, ezek a kutatások mind uniós tükörstatisztikákat vesznek alapul különféle korrekciókkal, eljárásokkal számolva.

A népszámlálási adatok régebbiek, több uniós tagállamban ráadásul 2011 óta nem is történt népszámlálás – ezért társadalombiztosítási adatokból kell számolni.

A külföldre dolgozni járó ingázók azonban ebben a számban nincsenek benne, ugyanis ők itthon élnek, számukról csak óvatos becslések vannak.

A Potfolio becslése alapján ez a hatszázezer magyar állampolgár főleg az Egyesült Királyságban (250 ezer), Németországban (193 ezer) és Ausztriában (72 ezer) él és dolgozik. A listán következő Svédországban (16 ezer) és Hollandiában (14 ezer) már nagyságrendekkel kevesebben vannak, de számuk még így is jelentős.

18176945 366c135cd380e35463099149971754ca wm
Forrás: Portfolio.hu

Egy valamit e hatalmas szám mögött azonban még látni kell. Ha kimegy valaki külföldre, a hazajövetelét, vagy kint maradását nagyban fogja befolyásolni az, hogy milyen kapcsolatokat épít ki, milyen munkába sikerül beállnia, vagy esetleg alapít-e családot külhonban. Ha ezek az “életesemények” megtörténtek akkor már nincs az a KDNP-s kutyatekintetű karrierpolitikus aki elég túrórudit tud ígérni azért, hogy bárki visszajöjjön a magyar ugarra. És, hogy mennyire érdekli a Fideszt a kivándorlás, és mennyire veszik komolyan? “Az elvándorlásról úgy beszélt Böröcz Lázló, a Fidelitas elnöke, mint egy teljesen lényegtelen, elhanyagolható problémáról. Böröczöt egyáltalán nem érdekli, hogy kortársai nem itthon képzelik el a jövőjüket, hiszen neki már hosszú évekre előre megalapozták azt.”

Az elvándorlási trendről bővebben itt olvashat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!