Hamarosan jönnek az egyházi bírók is? Kritikus listát mutatunk meg arról, hogy a Fidesz és az egyházak gazságai összefonódnak

Kép forrása: Wikipedia

“Amikor az emberek félnek a kormánytól,
az önkényuralom.
Amikor a kormány fél az emberektől,
az szabadság.”

Thomas Jefferson

 

Thomas Jefferson baptistákhoz írt levelében az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésére hivatkozva érvel egy ‘fal’ létrehozására és fenntartására a vallás és az állam között. A koncepció már az ókorban is megfigyelhető volt, mai formájában John Locke angol filozófustól eredeztethető.

Az egyházi iskolákba önti a pénzt a kormány, A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta az egyházi iskolákban tanuló diákok száma több mint 80%-al nőtt. A legfontosabb különbség a világi iskolákkal szemben, hogy az egyházi iskoláknak nincsen beiskolázási kötelezettsége, tehát a településen lakó gyermekek felvételét el is utasíthatják. 95 településen csak egyházi általános iskola működik, további 39 településen pedig csak egyház, illetve vallási tevékenységet folytató szervezet tart fenn gimnáziumot.

A Republikon Intézet kutatást végzett a témában, a kutatás során kiderült, hogy az egyházi iskolákban háromszor annyi forrás jut egy diákra, mint a világi intézményekben. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László szerint a KDNP valósággal letarolta a közoktatást.

Hozzátette azt is, hogy az egyházi iskolák erősödése mögött politikai szándék húzódik meg, mégpedig a jobboldali elkötelezettségű választók kinevelése és a szavazóbázis növelése.

Vádat emelt a Szegedi Ügyészség azzal a nővel szemben, aki az egyik magyarországi egyház kisebbségekkel foglalkozó missziójának vezetése közben több mint 11 millió forintot tulajdonított el a rászorulóktól. ”

A kedden megjelent jelentés szerint legalább 547 fiatal áldozata lehetett annak a bűncselekmény-sorozatnak, ami 60 éven át, 1945-től egészen a kilencvenes évekig folyamatosan zajlott.”

Málta Európa tán leginkább hívő állama, a 2010-es Eurobarometer közvélemény-kutatásban a máltaiak 94 százaléka nyilatkozta, hogy “hiszek abban, hogy van Isten”. Összehasonlításképp ugyanebben a felmérésben a magyaroknak csupán a kisebbsége, 45 százaléka állította azt, hogy hisz valamilyen istenben, úgyhogy nem kell mindent készpénznek venni, amit ebben a témában Orbán Viktor vagy a KDNP mond, pláne nem hivatkozási alapként tekinteni a magyarok mélységesen keresztény meggyőződésére.”

Több mint 17,7 milliárdot utalunk idén az egyházaknak ingatlanjáradékként.”

A Keresztyén Ismertterjesztő Alapítvány (KIA) jelentette meg James Dobson amerikai pszichológus Fegyelmezz! Megéri című művét, ami részletesen foglalkozik azzal, hogy hogyan kell és érdemes megverni a gyerekünket. A szerző részletes technikai tanácsokat ad például arról is, hogy milyen eszközzel – ajánlott a bot és a bőrszíj – dolgozzon a jó szülő, illetve hogy a kisgyerekek testfelületének mely részeit érdemes leginkább ütni.”

A Népszava írta meg, hogy hogyan lett az egyház a Fidesz egyik legnagyobb szekértolója. Azt írta: “A keresztény egyházak küldetése és kötelessége, hogy igazságosan és Krisztus tanításait szem előtt tartva válaszoljanak a kortárs világ nagy szociális kihívásaira. Ilyen kihívás ma a menekültválság. A magyar egyházak azonban nagyrészt vagy csöndben maradnak, vagy a kormány menekültellenes politikáját szajkózzák, teljesen szembemenve azzal, amit a pápa, vagy a keresztény hithez kapcsolódó legfőbb útmutatásokat tartalmazó Biblia tanít. A menekültválság azonban csak egyetlen olyan téma, ahol a Fidesz és a magyarországi egyházak (tisztelet a kivételeknek) egy követ fújnak: volt olyan, hogy maga az egyház szervezett még 2010 előtt kormányellenes tüntetéseket, máskor pedig a hívőket arra kérték fel, hogy a választások alkalmával a Fideszre voksoljanak. Volt olyan is, hogy a szószékről üzenték, aki csak teheti, írja alá a kvótaellenes népszavazási kérdőívet, legutóbb pedig az egyik egyházi intézmény arra utasította az pedagógusokat, hogy ne vegyenek részt kormányellenes sztrájkokban.”

Szintén a Népszava írt arról, hogy Még a Fidesz szavazói is egyetértenek abban, hogy minden magyar településen kell lenni világi iskolának, ahogyan abban is, hogy minden diák után ugyanannyi állami támogatás jár, függetlenül attól, világi vagy egyházi iskolában tanul. Ezek a főbb megállapításai az “Egyházi-világi oktatás a közvélemény tükrében” című kutatásnak, amelyet a Republikon Intézet végzett.”

A Népszava számolt be arról is, hogy egyházaknak passzolnák át a szociális otthonokat. “Bár folyamatosan tárgyaltak róla, az utóbbi hat évben csak egyetlen szociális intézményt tudott egyházi kézbe adni az állam. Ennek ellenére a kormány nem változtat a tervein, sőt egy napokban megjelent határozatban két évre lekötötte az átadásra szánt költségvetési forrásokat.”

A kapcsolat.hu számolt be arról, hogy “A különböző felekezetek által fenntartott intézmények száma rohamosan növekedett az elmúlt években. Míg például 2010-ben 104 gimnázium volt az egyház kezében, addig ez a szám a 2014/2015-ös tanévre már 153-ra emelkedett. Mindez azonban egyáltalán nem a megnövekedett hitéleti tevékenység és a szülők akaratának az eredménye, hanem sokkal inkább a kormány azon politikájának, hogy kedveskedjen az egyik legfontosabb szövetségesének, az egyháznak.

A rendszerváltás után, sokkal inkább az első Orbán-kormány hatalomra lépését követően, főleg a magyar katolikus egyház és a Fidesz egymás szövetségesévé váltak.

A jobboldali kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a különböző felekezetek kedvében járjon. Mindez elég visszás annak fényében, hogy néhány éve Orbán hogyan is gondolkodott az egyház politikai szerepéről. “Az egyházakban politikai szövetségest kereső pártok olyan elkorhadt, régi világot képviselnek, amely soha többé nem fog visszatérni Magyarországra.”

Mi is beszámoltunk arról, hogy “Ahhoz ugyanis, hogy hazánkban a hitéleti tevékenység hatékony legyen, finanszírozásra van szükség. Attól pedig könnyű elesni, ha Istennek Orbánnak nem tetsző mondatok hagyják el bizonyos lelkészek ajkát. „A tavaly nyári plakátkampánnyal olyan megdolgozása folyt a társadalomnak, ami nem méltó az ügyhöz” – mondta el Fabiny Tamás püspök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. “Csak annak hiteles a kereszténysége, aki kiáll a menekültek mellett” – mondta a püspök egy menekültügyi megbeszélésen.

A Fidesznek vajon tetszettek a fentebb idézett mondatok?

Az Index azt íjra: kormány leállította az egyháznak szánt támogatásokat, terjedt a szóbeszéd egyházi körökben.

A portál forrásai különböző mértékű megvonásról, befagyasztásról beszéltek: egyesek szerint az utóbbi évben összesen akár 2,5 milliárd forintnyi támogatást vonhattak meg az egyháztól. Mások szerint a büntetés csupán a 100 millió forintot érte el.”

EvangéliKUSS – A Fidesz kíméletlenül lecsap az egyházakra

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!