Szijjártó megtette az első lépést, hogy kilépjünk az EU-ból

2017.08.25. 10:36

Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztón jelentette be, hogy konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt. A külügyminiszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával. Az ügyvivői szintű kapcsolat marad. – írta az Index.

A héten hazajött nyaralásából a „főnök”, és bár a nyilvánosságot egyelőre kerüli, a Fidesz nem pihen – üzengettek is bőszen a hollandoknak mindenfélét. Ennek előzménye, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet búcsúzóul még nyilatkozott egyet a 168Órának, melyben a magyar kormány gyűlöletkampányait és mindennapos uszításait állította párhuzamba a szélsőséges terroristák módszereivel: „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

A nagykövet még kommunistázott is egyet, mivel úgy látja ma Magyarországon a kormány álláspontja az ötvenes éveket idézi; ugyanis valaki „vagy velünk van, vagy ellenünk.”

Szijjártó Péter külügyminiszter leszólt a hollandiai magyar ügyvivőnek, hogy utasítsa vissza a nagykövet kijelentéseit, és kérjen hivatalos állásfoglalást, hogy akkor ez most mi.

Szijjártó az interjúban elmondottakra azt mondta, „Magyarország nem egy bokszzsák”, illetve, hogy „ha a hollandok így szeretnék folytatni a kétoldalú kapcsolatot, akkor majd mi is így folytatjuk.” 

A miniszter szerint, hogy ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.

A lépés már csak azért is meghökkentő, ugyanis a Judo VB színfalai mögé bújva Vlagyimir Putyin a napokban érkezik látogatásra, és beszélőre Orbánnal, ráadásul forró őszt ígértek, így felmerülhet a kérdés:

Vajon ezek az első kitántorgó lépések az EU-ból?

Hollandia ugyanúgy az európai integráció tagja, mint Magyarország, korábban példa nélküli volt, hogy egy EU-s tagállam egy másik EU-s tagállammal megszakítsa a diplomáciai kapcsolatot.

Olyan ez, mint egy szobában, egy asztalnál ülni egy társasággal, és annak egy tagjával nem beszélni. Persze amit hozott abból azért belezabálunk, mert mégiscsak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!