A vita, ami megrengeti az angol sportot: piros vagy neonszínű legyen a labda..?

Megdöbbentő változás előtt áll a teszt krikett, a játék csúcsa Angliában, a sportág őshazájában: a válogatott csütörtökön Birminghamben a Nyugat-Indiák ellen játssza az első alkonyatba nyúló mérkőzést az Egyesült Királyságban, és ami sokak szemében ennél is nagyobb szentségtörés: a megszokott piros labda helyett neonrózsaszínnel.

A labda hagyományos színének megváltoztatása sokak szerint az egyik legjelentősebb változás a teszt krikett 140 éves történetében.

Pedig az újítás elkerülhetetlen: a sötétben nem látni jól a rozsdás árnyalatú piros labdát. A labdajáték más formáiban használt fehérre nem lehetett cserélni, mert a teszt krikettben a játékosok szent és sérthetetlen öltözete is fehér. Így lett a kompromisszumos megoldás a neonrózsaszín.

Vannak azonban, akik úgy vélik, az új szín megváltoztathatja a játék egyedülálló ritmusát. Közéjük tartozik a híres londoni krikettlabda-gyártó manufaktúra, a Dukes igazgatója is. 1760 óta csináljuk. A labda épp az alapvető tulajdonságainak köszönhetően vált be – fogalmazott Dilip Jajodia a Financial Timesnak.

A sportág vezetői viszont úgy vélik, szükség van a változásokra, hogy újjáéledjen a teszt krikett, vagyis a játék ötnapos formája iránti érdeklődés.

(forrás: 24.hu)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!