Hiába bukta a CEU-háborút a Fidesz, most ezzel a sunyi módszerrel próbálkoznak

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Hangzatos, nagyívű kijelentései ellenére az Orbán-kormány minden pozícióját feladta a CEU ügyben, egy-két héten belül megszülethet a megállapodás New York állammal. Már nem feltétel az USA-ban működő oktatás sem.

Nem ragaszkodik a washingtoni szövetségi kormánnyal kötendő megállapodáshoz sem a kormány. Ez eleve elvetélt ötlet volt, mert az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányának 10. kiegészítése szerint az oktatás nem szövetségi hanem állami hatáskörbe tartozik.

“Mindez homlokegyenest szemben áll azzal, amit az Orbán-kormány az ügyben eddig mondott, és nem mellesleg a lex CEU-val, a felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosításával is, amely előírja, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek rendelkezniük kell székhellyel az anyaországukban is. „A CEU Magyarországon a Közép-európai Egyetem (KEE) bázisán működik. A CEU és a KEE megosztja a kapacitásait és az erőforrásait” – hangzik a hvg.hu által megszerzett szerződéstervezetben az erről szóló rész. A kérdés csak az – feszegeti a portál –, hogy a törvény betartásáért felelős Oktatási Hivatal (OH) mit fog szólni a CEU-t érintő enyhítéshez – vagyis hogy a CEU-nak nincs szüksége campusra New York államban a felsőoktatási tevékenységhez –, de a hvg.hu úgy tudja, hogy az OH sem fog akadályt gördíteni a megállapodás elé.”

Elsőre meglehetősen ártatlanul hangzik a megállapodásnak egyik kitétele, amelyik visszalépést jelent a CEU számára. „Magyarország elfogadja a nem európai állampolgárságú oktatók-kutatók részvételét a CEU aktivitásában, és az európai uniós szabályoknak megfelelően mindent megtesz, hogy ilyen oktatók jöhessenek Magyarországra.” Ez utalhat arra, hogy ezután az egyetem minden oktatójának még a rektornak is munkavállalói engedélyért kell folyamodnia Magyarországon. Ezt az egyetem félelmei szerint,

az Orbán-kormány befolyásszerzésre használja fel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!