Napi 23000 Eurót kereshetnénk a rossz metróval, ha Tarlós nem félne az Oroszoktól

Érkező átkent/felújított/új metrókocsik 2016-ban MTI Fotó: Máthé Zoltán

2016.06.27. 8:35

Pénzt is kereshetne a fekete-fehér színű orosz metrószerelvények folyamatos meghibásodásán Budapest – írja a hvg.hu. A 2015 nyarán aláírt szállítói szerződés szerint ugyanis

“ha a szerelvényt a jótállási körbe tartozó hiba miatt két napnál több időre ki kell vonni az üzemeltetésből, akkor járműállási kárátalány illeti meg a főváros közlekedési cégét.”

Magyarul, ha a forgalomból két napra kivont szerelvényt a harmadik napon sem lehet elindítani, akkor

naponta 23 ezer eurót,

vagyis körülbelül 7 millió forintot kell az oroszoknak kicsengetni – szerelvényenként, és mivel jelenleg szoftverhibára hivatkoznak, és ez a hibatípus a jótállási körbe tartozik, a főváros simán érvényesíthetné a kártérítést.

Ennek ellenére eddig se Tarlós István főpolgármester, sem pedig a BKV vezetősége nem tett semmilyen lépést a garancia érvényesítésére.

A HVG számításai szerint az elmúlt 10 napra a 6 kocsi után már több mint 420 millió forintot kérhetnének. A 63 milliárd forintba kerülő metróátkenés egyelőre továbbra sem tűnik túl jó üzletnek, a folyamatosan leálló, klíma nélküli, rossz metrókocsik egyelőre csak szaporították a BKV és az utasok gondjait.

Vajon az baráti Oroszországgal szemben merne-e akár egy fideszes is garanciát, meg kötbért érvényesíteni? Mekkora presztízsveszteség lenne ez a főpolgármester számára? Ki fog derülni hamarosan.

 

A főváros addig is aggódhat tovább, ugyanis az újabb adag átkent metrókocsik érkezése várhatóan késni fog, emiatt is érvényesíthető lenne majd egy 800 milliós kötbér.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!