Óriási botrány formálódik az Orbán-kormány körül – Lázár nyilatkozásra kényszerült

MTI Fotó: Rosta Tibor

Hogy is van ez?

A 2010 előtti politikai rendszerekkel kapcsolatban az egyik legjelentősebb kritika azzal kapcsolatban fogalmazódott meg, hogy a 2006-os választások előtt politikai nyomásra, példátlan módon a Központi Statisztikai Hivatal közreműködött a gazdasági adatok kozmetikázásában. Mellár Tamás a KSH korábbi elnöke nyilatkozta, hogy a KSH cinkostárs volt az adatmaszatolásban.

Görögország súlyosan ráfizetett, hogy meghamisította a nyilvánosságra hozott, illetve Brüsszelbe küldött adataikat. Miután kiderült a csalás, most az Eurostat szakmai felügyeletével és koordinációjával szervezik újjá az egész görög statisztikai szolgálatot. Nálunk az államháztartási hiány adataival adódtak gondok, melyeket ugyan a Pénzügyminisztérium tett közzé minden esztendőben, de a KSH akkori vezetésének is benne volt a keze abban, ahogy ezeket tálalták. A trükközésre, a 2006-os választások előtt az Eurostatnak küldött adatok itthoni közzétételének indokolatlan elhalasztására, az a bírósági per is fényt derített, amelyet Langmár Ferenc újságíró indított a KSH ellen, és amit végül az újságíró meg is nyert.” – nyilatkozta 2010-ben.

Az Orbán kormány körül egy lényegesen nagyobb botrány formálódik, amióta a kormány „külföldről támogatott civil szervezet” stigmával bélyegezné meg azokat a civil szervezeteket, amelyek külföldről 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kapnak.

Az Orbán Viktor vezette illiberális politikai elit azonban teljes mértékben hiteltelenné vált, amikor az Átlátszó kiderítette, hogy az úgynevezett Békemeneteket, (amelyek arról szólnak, hogy civil emberek a kormány politikája mellett felvonulásokat tartanak Budapesten egy-egy ügy kapcsán) szervező Civil Összefogás Fórumát közpénzekből támogatja az MVM.

Tehát nem igazi civil kezdeményezésről van szó, hanem a kormányhoz közeli haverok, közpénzekből FINANSZÍROZOTT szervezetérŐL.

A közelmúltban az atlatszo.hu közadat-igényléssel megtudta, hogy az MVM tavaly 508 millió forinttal támogatta a Civil Összefogás Fórumot.

Ettől a ponttól kezdve a figyelem középpontjába kerültek az állami cégek ilyen típusú kiadásai.

A helyzet tarthatatlanná vált, még Lázár János a miniszterelnökséget vezető miniszter sem tudja semmilyen módon sem elkendőzni az igazságot és kénytelen volt nyilatkozni arról, hogy:

minden állami cég köztulajdon ezért el kell számolniuk a felhasznált közpénzekkel.

„Az egyes minisztériumok, állami vállalatok, háttérintézmények tudnak arról részletes, pontos tájékoztatást adni, hogy hogyan, mire, milyen szerződés alapján kötötték le az összegeket. Ők az adatgazdák, tehát nem biztos, hogy a kommunikációs hivatal ezekben az ügyekben minden részletes információt meg tud adni. Amit a törvények alapján közzé kell tenni, azt a kommunikációs hivatal közzé fogja tenni.”

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal nem hozza nyilvánosságra az állami cégek kommunikációs és reklámköltéseit és a civil szervezeteknek adott támogatásait, annak ellenére, hogy ezeket az adatokat számon tartja.

2014-ben kezdte meg működését a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, az Orbán kormány szervezeteként, mint a kormány új reklámipari központja.

Ennek a hivatalnak az elsődleges feladata, hogy ellenőrizze, összehangolja a kormányzati reklámokkal, PR kommunikációval kapcsolatos közbeszerzési eljárásait.

Mint arról mi is beszámoltunk Kibukott a reklámmutyi: milliárdokat söpörhettek be a Fidesz-közeli orgánumok! című írásunkban monopólium eladóként MVM több milliárdot juttatott kormányközeli médiumoknak reklámköltség címén.

alarm clock 2116007 1920
Kép forrása: pixabay.com

Még a jövő évben esedékes országgyűlési képviselő választások előtt kellene Orbán Viktor szavazóinak ébresztőórák dallamos csengésén keresztül nyilvánvalóvá tenni: csak a Fidesz oligarchiák zsebeinek közpénzekkel történő teletömésével töltötte a kormány az időt az elmúlt 8 évben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!