Listán az a 12 milliárdos, akié az ország, mutatjuk kikből áll a háttérhatalom

A kép alapja: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

2017.06.19. 13:59

Az Index terjedelmes oknyomozó cikkében számol be a miniszterelnök baráti körének banánköztársaságokat megszégyenítő gazdagodásairól, de elsősorban nem a hétről-hétre kiderülő, az ingerküszöbünket már át sem lépő lopásokról, gyanús vagyonokról szól a cikk, hanem sokkal inkább arról, hogyan működik, és főleg kik üzemeltetik a gyorsan növekvő üzleti hálót?

A cikk szerint “tévedés lenne Mészáros Lőrincet pusztán Orbán Viktor miniszterelnök két lábon járó pénztárcájaként vagy aláírógépeként beállítani”, Mészáros önállóan szervez, és tárgyal is. Fel is épített egy jókora céghálót.

Kiderül, hol lelhető fel Mészáros Lőrinc a leggyakrabban, hol tartja fogadóóráit;

  • Mészáros & Mészáros Kft. felcsúti irodájában, ahol az ízléses enteriőr elemei a medvebőr díszítés, a falon agancsokkal és Orbán feliratú focimezekkel.
  • Four Seasons Hotel Budapest kávézója
  • MKB Váci utcai székházának elegáns télikertje
  • A budai MOM Leroy étterem

A felcsúti gázszerelő személyiségére is fény derül; Mészárost a cikkben egy jó dumájú kissé trágár falusi vadászhoz hasonlították nem pedig egy milliárdos pénzemberhez.

A Biznisz

Kiderül, hogy Mészáros mindenből bevásárol, de ő inkább csak vesz, nem pedig üzemeltet. Azt másra bízza. És akkor el is jutottunk ahhoz a 11 emberhez (Mészárossal együtt 12), akik a felszínen tartják a végtelenül terjedelmes céghálót.

A cikkből kiderül az is, hogy ezek az emberek milyen viszonyban vannak a felcsúti polgármesterrel, és megtudjuk azt is kik ismerik közülük magát a miniszterelnököt is?

  • Mészáros a főnök, Orbán a nagyfőnök.
  • A Mészáros cégei és családja mellett tevékenykedő további 11 ember – és azok körei – gyakorlatilag az ország urai, melyek az Index szerint a következők:

1. Antal Kadosa Adorján

Egy bizalmi ember, közbeszerzés-guru, jogi szakértő, a TV2 és az FHB testületeinek tagja, akinek emellett még számos vége van például közbeszerzési tanácsadó és mezőgazdasági vállalkozás is.

2. Csík Zoltán

Igazi háttérember, a cikk szerint ő volt Mészáros “kijáróembere”, egykori gyilkossági nyomozó, jogi végzettsége van, korábban behajtásokkal foglalkozott. 21 cégben van érdekeltsége köztük az ECHO TV-ben, de a szállodaiparban is aktív.

3. Flier János

A felcsúti vállalkozónak elsősorban mezőgazdasági vállalkozásai vannak, Orbánnal is jóban van, a 11 közül neki a legszorosabb a miniszterelnökkel való kapcsolata.

A Fejér megyei agrárcéghálózat megszerzése volt a legnagyobb dobása, melyben Garancsi István a miniszterelnök barátja is aktívan közreműködött.

4. Jászai Gellért

Érdekeltsége van a Konzum, Opimus, MKB, Hunguest Hotels, a paksi munkákra is készülő cseh mérnökcégben is. Viharos befektetéseiről, és jó hátszeléről ismert, az egyik legkiemelkedőbb kulcsfigura Mészáros klánban.

5. Kerekes Csaba

Az Opimus-profil mezőgazdasági ágából ismert vállalkozó, elsősorban Békés megyei agrárcégek köthetők hozzá mint a Csabatáj Zrt. vagy a Hidasháti Zrt.

6. Pálffy Balázs

A 30 éves bicskei vállalkozó korábban, mint Mészáros Lőrinc leendő veje került a sajtóba – írta az Index, de kiderült, már nem várományosa a megtisztelő pozíciónak. Magyarul szakítottak (?).

Tisztségviselője a Kőrösaszfaltnak illetve a Magyar Építőknek is, de egy hortobágyi agrárcég valamint a Possbuild Kft. és a Lolo Bisztró Zrt. vezetője is egyben.

7. Sakalj Ferenc

A mészáros csapat “nyelvzsenije” szerbül, horvátul, angolul és magyarul is beszélő határon túli figura. Belső bizalmi ember, belsős intéző. Ő a horvát kapcsolat, ő gründolja például az eszéki ügyeket is

8. Szíjj László

Tiszakécskei építési vállalkozó övé a Duna Aszfalt – ami a Simicska-féle Közgép kipöccintése után mindent vitt. Klímatechnikai cégük és ingatlanfejlesztő vállalkozást is indítottak Mészárossal közösen, de ő, vagy a hozzá köthető cégek nyerték el a legtöbb közbeszerzést 2017 első negyedévében.

9. Tóth Anett

Tóth Anett jelenleg a Visonta Projekt Kft. ügyvezetője. A Mátrai Erőmű szomszédságában épülő modern búzafeldolgozó üzem is hozzá köthető.

10. Vida József

Bizalmi ember, aki gyerekkora óta hálás Mészáronak, ugyanis akkoriban ő vezette be hozzájuk a gázt. Nem vicc. Mostanra az FHB, a Takarékbank és a B3 Takarék is az ő befolyása alatt áll.

11. Vörös József

Ügyvéd, bizalmi ember, régi barátja a Mészáros családnak, gyakori vendége a felcsúti focistadion VIP-páholyának, tagja a villamosenergia-rendszerünket irányító MAVIR igazgatóságának, a Puskás Akadémia igazgatóságának, az MNB-s alapítványok kuratóriumának benne van a Pilisi Parkerdő Zrt. felügyelőbizottságában, és egy, a Magyar Nemzeti Bank által gründolt Vízház Zrt. elnevezésű ingatlanfejlesztő cég igazgatóságában. Dolgozik a MÁV-nak, de ő licitált Mészáros megbízásából a hatvanpusztai majorság melletti földterületért is.

A teljes cikk, és a részletek itt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!