Dr. Sándor Zsuzsa: “Segítünk Trócsányinak, nehogy hülyén haljon meg!” Egy kis oktatás jogból.

„Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri” – mondta a minap Trócsányi László igazságügyi miniszter annak apropóján, hogy a civil szervezetek polgári engedetlenséget hirdettek a civil törvénnyel szemben – dr. Sándor Zsuzsa írás.

Komolyan mondom, megsajnáltam ezt a szegény embert. Leélt eddig 61 évet, életrajza szerint jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár, és most kell megtudnia, hogy van ilyen.

polgi3

Ezért gondoltam, segítek neki. De tényleg. Egy ilyen pedigrével nehogy már hülyén haljon meg.

Próbálkozzunk először egy definícióval, az egyszerűség kedvéért a Wikipédiából. Azt biztos még ő is megtalálja a net-en. „Erőszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való együttműködés valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom közérdekű tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása.”

Na jó, lehet, hogy ez egy kicsit bonyolult szegény fejének. Mondok inkább idézeteket olyan emberektől, akikről esetleg már ő is hallott.

Mahatma Gandhi (megvan, ki volt?) szerint a polgári engedetlenség „az ember veleszületett joga, melyet nem lehet feladni az önbecsülés elvesztése nélkül, de csak akkor szabad élni vele, ha az engedetlenek ezt megelőzően már minden más tiltakozási formát (például tárgyalás, petíció, jogi út) kipróbáltak”.

polgi2

Martin Luther King (tetszett már hallani ezt a nevet?) beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben mindig az erőszakmentességet hirdette, céljai eléréséért a polgári engedetlenség módszerét is alkalmazta.

Ha netán ezek a bizonytalan származású külföldi példák nem elég meggyőzőek, tudom elolvasásra ajánlani „A polgári engedetlenség helye az alkotmányos demokráciákban” című, a Bíbó István Szakkolégium 1991. március 9-10-én tartott konferenciájának előadásait és vitaanyagát. Összeállítója Csapody Tamás (az ELTE Bíbó István Szakkolégiumának egykori igazgatója). És majd elfelejtettem: „A kötet az MTA-Soros Alapítvány támogatásával készült”.

Biztosan fellelhető papír alapon is, nem csak az interneten. Így miniszter úr egy példányt elküldhetne belőle Orbán Viktornak is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!