Véget vetnének a közpénzes hirdetéseknek – Orbán erre mit fog lépni?

Bátor javaslatokkal állt elő az MSZP. A szocialisták szerint az adófizetők bankjegyei nem arra valók, hogy kék propagandaplakátokká nyomjuk át őket, ezért egyszerűen megtiltanák, hogy kampányban a kormány közpénzen hirdessen.

A közpénzes propaganda tiltása nem először jutott eszébe az MSZP-nek, így ahogy Tóth Bertalan fogalmazott a Molnár Gyulával közösen tartott sajtótájékoztatóján: egy régebbi javaslatot porolnának le, és vinnének az Országgyűlés elé. Az elgondolás nagyon egyszerű:

  • kampányidőszakon kívül csak piaci áron lehessen plakáthelyen vásárolni
  • közpénzből való plakátolás nincs. Sem kampányidőszakban, sem azon kívül
  • villanyoszlopokon térítésmentesen lehet kampányplakátot elhelyezni, közlekedési eszközön viszont tiltanák a közpénzes hirdetéseket

A cél emellett az, hogy ne csak a kormány, hanem az “álcivil,” Fideszhez köthető szervezetek se tudjanak ügyeskedéssel közpénzből hirdetni.

Sorszámoznák a választási plakátokat

Tóth Bertalan újszerű szabályt hozna be: az országos listát állító pártok és egyéni jelöltek kampányplakátjait lajstromszámmal látnák el. A választási irodának a jelölteknek le kellene jelenteniük, valamint a neten is közzé kellene tenni, hogy ki, hány plakátot és mennyiért vásárolt, illetve belefért-e a törvény által biztosított pénzügyi keretbe. A szocialisták emellett nyilvánossá tennék a kampánytámogatók működését, a “kamupártokkal” kapcsolatban pedig azt javasolják, hogy fizettessük vissza velük az állami támogatást, ha nem érnek el legalább egy százalékos eredményt a választásokon.

Az MSZP frakcióvezetője hozzátette: amint kiderül, mikor lesz a plakáttörvény miatt rendkívüli parlamenti ülés, akkor ötpárti egyeztetést kezdeményeznek az MSZP javaslatairól.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a sajtótájékoztatón megemlékezett Nagy Imre és mártírtársainak 28 évvel ezelőtti újratemetéséről és Nagy Imre halálának 59-ik évfordulójáról is. Hangsúlyozta: az MSZP Nagy Imrét a baloldal egyik legfontosabb történelmi szereplőjének tekinti, azonban szomorúnak tartják, hogy az újkor történetírás megpróbálja őt 1956 eseményeiből kiiktatni. A pártelnök örök figyelmeztetésnek nevezte az 1956-os forradalom vérbefojtását és úgy fogalmazott:

“balettból, teából, télből és vodkából erősek az oroszok”, de ezeken kívül nem szeretnék, ha a magyar politika a putyini rendszerből emelne át, importálna törvényeket, módszereket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!