„Aki a civileket bántja, minket támad…” – a legjelentősebb művészek lépnek fel a Fidesszel szemben

Többek között az Oscar-díjas Nemes Jeles László, Ascher Tamás, Závada Pál, Dés László, Gothár Péter, Hajós András, Nádas Péter, Konrád György – száz jelentős magyar alkotóművész nyílt levelet fogalmazott meg a civilek, azaz mi mindannyiunk érdekében.

„A civilek mi vagyunk!” felhívással a magyar kultúra száz legkiemelkedőbb alakja írt nyílt levelet az országgyűlési képviselőknek az úgynevezett civiltörvény elutasításának érdekében.

Ezt a kiállást már nem hagyhatja figyelmen kívül egy olyan kormány vezetése, amelyik az ország érdekében ül a parlamentben.

A megszólított „civilek”, mi mindannyian vasárnap hat órától a Műegyetem rakparttól indulva egy újabb óriástüntetésen nyilváníthatunk véleményt.

A kultúra képviselő az alábbi petíciót fogalmazták meg az országgyűlés képviselőinek:

„A civilek mi vagyunk! Mi művészek és művészetkedvelők, mérnökök és építők, orvosok és betegek, tanárok és diákok, munkáltatók, munkavállalók és munkanélküliek, idősek és fiatalok.

Mi mindannyian azt szeretnénk, hogy Magyarország öntudatos társadalom legyen, ahol az állampolgárok szabad akaratukból szabadon kinyilváníthatják véleményüket, felelősen és szabadon cselekedhetnek, kiállhatnak magukért és egymásért, beleszólhatnak a dolgok alakulásába és megvédhetik jogaikat. Aki a civileket támadja, az minket támad!

Éppen ezért tiltakozásunkat fejezzük ki a civil szervezetek önkényes megbélyegzése ellen. A ‘külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény ‘ az átláthatóságot ürügyként használva akarja hitelteleníteni a civileket. Aggodalommal tölt el minket, hogy a törvényjavaslat orosz mintára készült, ahol a 4 évvel ezelőtt elfogadott törvény óta 27 szervezet szűnt meg. Ezt látva aggódunk Magyarország civil szervezeteiért is.

Ezek a szervezetek hasznos közösségi célokért dolgoznak, nem egyszer olyan feladatot látnak el, amit az államnak kéne. Olyanokat támogatnak, akiket a magyar állam magára hagyott. Kiszolgáltatott embereknek, magyar állampolgároknak nyújtanak segítséget vagy azért dolgoznak, hogy Magyarországon erős közösségek legyenek, az állampolgárok képesek legyenek fellépni érdekeik védelmében.

A civil szervezetek az állampolgárok önszerveződésének egyik legfontosabb terepét jelentik. Megmutatják, hogy polgárok vagyunk, nem pedig alattvalók.

A sokszínű és erős civil társadalom éppen ezért a demokrácia mérőfoka.

Nekünk fontos a civil kurázsi, ezért kiállunk a civil szervezeteink mellett és mélységesen elítéljük a ‘civil törvényt’. Azt kérjük, hogy a Kormány a megbélyegzés helyett inkább fordítson figyelmet azokra a területekre, ahol ezek a szervezetek gondot jeleznek: az egészségügyre, az oktatásra, a szegénységre, a diszkriminációra. A stigmatizálás nem oldja meg a problémákat, csak elhallgattatja azokat.

Kérjük az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot!”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!