Ha nem vagy fideszes, egy nagyon jó hírrel szolgálunk neked!

Kép forrása: nol.hu

Rezsicsökkentés! Ja, nem. A Fidesz támogatottságának csökkenése. Ezt biztosan nem kell kötelező jelleggel feltüntetni sem a lépcsőházban, sem a közüzemi számlán. A Závecz Research múlt heti kutatása szerint a Fidesz a falvakban tartja magát, de közben a Jobbik 5-6 százalékpontot tudott erősödni ezeken a településeken.

Budapesten a Fidesz 1 hónap alatt 8 százalékponttal, a megyeszékhelyeken 9 százalékponttal gyengült. A legfurcsább, hogy míg a magánszférában dolgozók körében az átlagosnál nagyobbat zuhant a Fidesz, addig az állami szférában dolgozók között nagyot erősödött – foglalta össze a kutatást a HVG.

A Fidesznek 27-ról 25 százalékra szűkült a támogatottsága a teljes népességben – derült ki a Závecz Research május 7-e és 14-e között felvett kutatásából.

A második helyért továbbra is az MSZP és a Jobbik verseng: előbbinek maradt a tábora 13 százalékos, utóbbié – akárcsak a múlt hónapban – egy árnyalattal, 11-ről 12 százalékra bővült. Őrzi negyedik helyét a DK, támogatottsága 4 és 5 százalék között ingadozik, most az utóbbin áll.

 

parttam

 

A Fidesz a nagyvárosokban és a magánszférában gyengül

A közelmúlt tüntetéseinek, azok kiváltó okainak tömegkommunikációban történő tálalása, valamint a plakátkampányok úgy tűnik, valamelyest befolyásolták az emberek pártokhoz való viszonyulását. Egyértelműen látszik, hogy a Fidesz a fővárosban és a megyeszékhelyek települési kategóriájában támogatókat veszített: az előbbi csoportban egy hónap alatt 30-ról 22 százalékra, az utóbbiban 25-ről 16 százalékra csökkent a tábora.

A kisebb és közepes vidéki városokban viszont lényegében nem módosult a kormánypárt tábora (27 százalékos volt, most 28 százalékos), és a falvakban is változatlan a szavazótábor nagysága (április: 28 százalék, május 27 százalék). További érdekesség, hogy a kormánypárt támogatottsága az utóbbi hónapban a versenyszférában dolgozók körében az átlagosnál nagyobb mértékben, 5 százalékponttal csökkent, míg a közszférához, államhoz, önkormányzathoz kötődő aktív munkavállalók körében 7 százalékponttal emelkedett.
A tavaszi hónapok fejleménye a Momentum némi erősödése. Az aláírásgyűjtési kampányt követően 1 százalékos pártként jelent meg a politikai szervezetek sorában, most 3 százalékos. Áprilisban tett megállapításaink továbbra is igazak, tehát a Momentum főképpen a 40 év alattiak, az érettségizettek és a diplomások, valamint a nagyvárosiak körében tudott támogatókat gyűjteni, más társadalmi rétegeket egyelőre nem igazán ért el.

parttam2

 

Bővebben a kutatásról a HVG-n olvashatsz.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!