Most mindenki számára kiderül, van-e még demokrácia Magyarországon?

Egyetemista tüntető Áder Jánost ábrázoló marionett bábbal. (kép: I stand with CEU Facebook)

Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő benyújtotta az Alkotmánybírósághoz a lex-CEU néven megismert törvény elleni indítványt, amit az MSZP, a Jobbik és több független képviselő is aláírt. A beadványhoz így összegyűlt az 50 érvényes támogató-aláírás.

A tüntetések, a tiltakozó tudósok és még a jobboldali választók is megmutatták: a kormány teljesen egyedül maradt a szabad oktatás elleni harcában. Áder János volt az egyetlen, aki a Fideszes többség mellé állt, miközben jogászok és jogtudósok is világossá tették, hogy a lex CEU alkotmányellenes. – írta az LMP közleményében.

A párt közleményben azt is írja: „a zöldpárt most azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy tegyen eleget a kötelességének, és tegyen pontot az ügy végére”.

A Fideszen kívül mindenki alkotmányellenesnek minősítette a CEU működését ellehetetlenítő törvényt, egyes ellenzéki vélemények szerint emiatt az egyetem akár meg is szűnhet.

Most az Alkotmánybíróság térfelén pattog labda, ők ugyanis elkaszálhatják a törvényt. Ha ez mégsem következne be, akkor az úgy is értelmezhető, hogy a kormány bármelyik pillanatban kivéreztethet egy tetszőlegesen kiválasztott egyetemet, vagy intézményt.

A román miniszterelnöknek, Victor Pontának egyébként megtetszett Orbán CEU-ellenes törvénye, melynek egyes vélemények szerint a hasonló elven működő romániai magyar egyetemek ihatják meg a levét.

Az ügy a jobboldalon komoly visszhangot generált, számos jobboldali tudós, értelmiségi, volt politikus is hangot adott elégedetlenségének, de a lex CEU miatt – sajtóhírek szerint – április 28-án az Európai Néppártból ki is zárhatják a Fideszt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!