Megkezdődött a Fidesz végjátéka? Ők fordítottak hátat Orbánnak, mióta viszket a tenyere

Kép: MTI / Illyés Tibor

2017.04.18. 16:30

A napokban zajló CEU-ellenes törvénykezésre pár év múlva visszatekintve, vajon mit fogunk látni? Talán azt, hogy a napokban zajló események voltak az utolsó cseppek a társadalom számára?

Véglegesen cserbenhagyta Magyarország polgárait a Fidesz, cserbenhagyta saját szellemi holdudvarát, és vállalható, jeles prominenseit? Tényleg “a zemberek” pártjává váltak ezek a “fiatal demokraták”, akik mindenáron győzelemre viszik a kádárizmust?

Talán a választások után, ha visszanézünk 2017 átlagosan tavaszias napjaira, találunk egy választóvonalat. Egy vastagon szedett, narancssárga határvonalat, amit a kormánypárt szellemi háttere, és a párt eszméiben, ideológiájában még makacsul bízó jobboldaliak, keresztény-konzervatívok nem voltak hajlandóak átlépni.

A párt pedig 2017 áprilisában magára marad. Alig százezren küldték vissza ugyanis a milliárdokért kipostázott nemzeti konzultációs leveleket, ami azt jelentheti, hogy csak az m1 törzs-nézőközönsége tart Viktorral Brüsszel ellen?

Mi lesz egy pártból, ha az ideológia, a szellem, és az értékek megköszönik a részvételt és otthagyják?

Sokan álltak már fel az asztaltól. Elismert, keményen dolgozó emberek, akik tovább nem vállalhatták, hogy nevük és a Fidesz egyszerre kerüljön említésre.

Nem a sorosozásról van itt szó, ez már több annál. A közhangulat, a kormányzati hazudozások, a kivéreztetett egészségügy, oktatás, szociális ellátórendszer, a mérhetetlen lopás, az adópénzek jellegvesztő mivoltja, a média eltiprása és a demokrácia kivéreztetése után az egyik legmegbecsültebb magyarországi egyetem ellehetetlenítése volt a hab a tortán, meg azon a cseresznye.

Jobboldaliak, pár nappal ezelőttig még Fidesz-szavazó emberek álltak ki a nyilvánosság elé és mondták egyszerre, hogy:

Elég volt.

 

Ürge-Vorsatz Diána

Jobboldali értelmiségi, a CEU egyik oktatója, aki elindította a lavinát. Április 5-én a lex-CEU megszavazását követően posztolt a Facebookra kemény szavakat,

 „Világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket.

Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan.

Egészen 2017. április 4-ig.

Amikor ezt az álmot szembeköpték, durván széttörték. Egyszeriben egy »törvényszegő, külföldi érdekeket képviselő és Magyarország belügyeibe beleavatkozó« intézet része lettem, és a 20 év alatt sok munkával, verejtékkel és virrasztással felépített erős alapokat egyik napról a másikra kihúzták a lábam alól. Az intézet, amit sikerült ennyi idő alatt a világ egyik legkívánatosabb, elit oktatási intézményévé tennünk, ahova sokan sokezer dollárt fizetnek évente, hogy oda járhassanak – pár perc alatt egy bizonytalan, kiszámíthatatlan hellyé vált, ahova akár diák, akár professzor, alaposan meg fogja gondolni, merje-e reszkírozni, hogy ide jöjjön-e, a pénzét itt kockáztassa-e.

De talán a legeslegrosszabb azt volt látni, ahogy kollégák, barátok, család csak nagyon mérsékelten álltak mellénk. »Hát a törvényt azt be kell tartani!« – felkiáltással elmarasztaló pillantások jöttek a régi elismerések helyett. Vagy csak »ne haragudj, nem merek, mert esetleg feletelistára kerülök«.”

Lukácsi Katalin

A KDNP-s Barankovics István Alapítvány projektmenedzserénél április 7-én telt be a pohár. Aznap ki is lépett a kereszténydemokratáktól, ugyanis az egyetem kivéreztetése volt az utolsó csepp.

“A Népszabadság megszüntetése tette számomra egyértelművé, hogy az én demokrácia felfogásom gyökeresen eltér a pártométól (…) most pedig a CEU-s ügy (és hogy tisztújítás van a szervezetemben) sürgetővé tette a következtetések levonását.”

Lukácsi egyébként korábban is illette éles kritikával korábbi pártját, mivel az nyíltan szembehelyezkedett a katolikus egyházfő Ferenc pápa tanaival.

Király Miklós

Jelenleg az ELTE jogi karának tanszékvezetője, de Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök tanácsadója és Orbán korábbi támogatója is volt egyben. Ma a jogbiztonság hiánya és a felsőoktatás jövője aggasztja leginkább. Ő vasárnapig bírta. (idézet a Facebook-ról)

„Nemzeti Felsőoktatási Törvény legújabb módosítását, ami legalábbis drámai mértékben megváltoztatja a CEU működésének feltételeit, egy hét alatt fogadta el az Országgyűlés, kivételes eljárásban.

Sem a törvényjavaslat előterjesztője, sem az Országgyűlés nem vette figyelembe azokat az alkotmányossági aggályokat, amelyeket vezető alkotmányjogászok igen világosan megfogalmaztak.

Sőt, látva az ellenvéleményeket és az erősödő tiltakozást, inkább úgy döntöttek, hogy a javaslatot kivételes eljárásban, gyorsított módon tárgyalják, és egyúttal még tovább szigorítottak a törvény rendelkezésein.

Teljesen világosan kifejezésre juttatva, hogy Önöket már egyáltalán nem érdekli a felsőoktatás és a tudomány képviselőinek véleménye, hanem, csakazértis éppen az ellenkezőjét teszik, mint amire kérik Önöket. (…) A törvény elfogadása után lényegében az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát”

Kovács Tamás:

nemzeti konzultáció és korrupció

A vívó-mesteredző is a Facebook-on tette közzé gondolatait, a párt gyanús ügyeit, a milliárdok eltűnését, magyar-magyar ellen uszítását és a más véleményen lévők démonizálását nem bírta tovább.

„1990-ben Antall Józsefre szavaztam, majd 1994 óta mindig a Fideszre, mint nemzeti érzelmű polgár, de 2014-es választások után történt valami… megváltozott a Fidesz politikája, morálja, becsülete, és tovább fokozta az amúgy is megosztott magyar társadalom kettészakadását.

Elfelejtette a Fidesz,mint kereszténydemokrata párt Isten intelmeit tízparancsolatában , hogy: ne lopj, ne hazudj és mások becsületében kárt ne tégy, valamint mások tulajdonát ne kívánd!!! Két éve a kommunista rendszer uszításai jutnak eszembe

csak azt hallom és látom az óriás plakátokon, tévében,rádióban, sajtóban, hogy: EU, Brüsszel, Gyurcsány, multik, migránsok, Simicska, Soros, MSZP, MSZMP, Jobbik mindenki ellenünk van, ezek mind hibásak a kialakult helyzetért, ezzel megosztva a társadalmat, embereket, családokat, barátokat egymás ellen fordítanak, elbutítva az embereket, ellenvéleményt nem tűrő hangon, egymásnak ugrasztva, gyűlöletet szítva….hová vezet ez?? …mi lesz ennek a vége??…csak egy vélemény lehet ebben az országban…??? ..a Fidesz véleménye…???…még van kb. 2,0 millió rajongója a Fidesznek és a többi 6,0 millió az nem ember, az nem magyar állampolgár???

Az első négy évben nagyon sok szép infrastrukturális beruházást csináltatok, de ez az utolsó két év korrupciós hulláma, az ország megosztása, a diktatórikus vezetés, nagyon lerontotta a hétéves teljesítményeteket. Kihasználjátok, hogy nincs ellenzék….vagyis van…. van egy marakodó,nagyon gyenge baloldal, egy megosztott Jobbik, és a többi kis párt. (…) Ne éljetek vissza a jelenlegi túlerőtökkel,mert a nemzetünk jövőjéről van szó…!!!”

Pósfai Gábor

A Decathlon ügyvezetője leírja hétvégi posztjában, hogy ő eddig mindig „jobbra” szavazott, de ez mostantól máshogy lesz. Szerinte az uszításoknak szerinte is véget kell vetni.A folyamatos harcok és az ellenségképek a köztudatba való beerőszakolása kártékony a nemzetre nézve, melynek akár drámai következményei is lehetnek.

Pósfai azt kifogásolta, hogy Orbán legutóbbi rádióinterjújában arról beszélt, hogy sokaknak „viszket a tenyere” attól, amik mostanában a főváros utcáin történtek. „Viszket a tenyered? Mosd meg és nyújtsd oda Felebarátodnak. Ha már Húsvét van.”

„Ki van minden találva. Média kontroll alatt, állami vállalatoknál minden ember kontroll alatt (ne lájkolj, ne tüntess mert bajod lehet belőle; csak a lojalitás, semmi más). (…) Tüntetni, akkor lehet, ha azt a Békemenet csinálja. Újságot akkor lehet csinálni, ha az azt írja, amit mi akarunk.

Az a jó keresztény (definíciószerűen), aki ránk szavaz. Az iskola legyen egyféle, ne gondolkodjon ott senki. A multi az akkor jó, ha munkahelyet teremt, de majd megmondjuk, hogy azt hogyan tegye. A szerencsejáték csak akkor veszélyes, ha nem mi szedjük belőle a hasznot.

A bankok kizsákmányolóak, persze csak akkor ha nem államiak. Az átláthatóság fontos, kivéve közbeszerzéseknél és az állami szerveknél. A dohányzás káros, persze csak akkor nem, ha ebből is mi húzunk hasznot. Sorolhatnám nagyon sokáig. (…)

Miért nem lehet normálisan leülni egymással? Ha erősödik egy ellenvélemény (netadó, vasárnapi zárva tartás, olimpia stb), akkor gyorsan levesszük napirendről. Miközben ezekből több olyan téma is volt, amiről lett volna értelme vitatkozni, átbeszélni.

Ugyanez igaz a migránshelyzetre is. Valódi probléma, de nem normálisan beszélünk róla, hanem háborús, rövid távú politikai érdekeket szolgáló kontextusba helyezve. Sok olyan ismerősöm van, aki még mindig hisz ezeknek a szólamoknak.”

Körömi Attila

A Fidesz korábbi országgyűlési képviselője mára sokallt be, és elmondott mindent, amit tizenhárom évig el kellett nyomnia magában – elsősorban a saját maga és családja érdekében.

A Magyar Nemzetben megjelent interjúban beszél a soha senki által meg nem választott Habony Árpádról, aki mindig ott ült, ahol a fontos dolgok történtek, és akiről “nem lehetett tudni, miért van jelen”.

Orbán – Körömi emlékei szerint – azt is elmondta, hogy győzött a Kádár-rendszer. És ehhez maga a párt is hozzájárult, sőt, még rá is tett egy lapáttal minden egyes nap, amikor ellenségeket gyártott és félelmet szórt szét. Megosztott, tűrt, tiltott vagy éppen támogatott. Amikor elhitette mindenkivel, hogy senkinek semmi dolga semmivel, majd “mi azt jobban tudjuk”, meg “elintézzük”.

A mindennapi kádárizmust így tapasztalhatta meg az is, aki 90 után született, és így lehet az is, hogy 2017 áprilisa lett az a fordulópont az újkori magyar történelemben, amikor egy a kezdetekben liberális párt, ami demokratikus választásokon nyert hatalmat a jobboldali főket megtévesztve, a baloldali értékeket és politikát kibelezve változott át azzá, ami ellen harcolt, egy illiberális állampárttá, Kádár kis pincsijévé.

 

 

“Összességében megállapítható, hogy a Kádár-rendszer győzött, megnyerte a rendszerváltoztatást. Ebből következően baloldali véleményvezéreket kell beemelni a Fidesz mellé, szerepeltetni kell őket.”

Idézet a Körömi-interjúból származik.

A Magyar Narancs alapján.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!