A zsebdiktátor berezelt és eltűnt – már visszatömné Áderbe a CEU-ügyet

Maga Orbán mondta, hogy 2017 a tüntetések éve lesz – de biztosan kissé másként gondolta. Kezd ugyanis már a fejére–talpára égni ez az egész lavina, amit a CEU elleni támadással indult és nemzetközi botrány lett belőle – sőt: hazai forrongások sorát indította el.

Bár mind Balog, mind Orbán hivatalosan eltolja magától a CEU-val kapcsolatos kérdéseket és tárgyalásokat, a színfalak mögött egyre jobban ráég Orbánra ez az egész, amit csak mélyítenek az elcseszett döntésének a hullámai, amik egyre nagyobb erővel csapkodják a miniszterelnöki rezidencia ajtaját.

Ugyanis bő hete nem múlik el nap, hogy valamilyen s erős hangú demonstráció ne történne Budapesten az ügy elleni tiltakozással. Továbbá jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki mindez – itt Orbán elszámolta magát, ha azt hitte, hogy „elsorosozhat” egy belterjeset.

A nyugati demokráciák ugyanis kiemelten érzékenyek a személyes szabadság és a demokrácia alapjaira s az, hogy egy egyetemet el akar fojtani egy kormány, világos és egyszerűen kommunikálható botrány, ami Nyugat-Európában megengedhetetlen.

S nem csak Európa, de az Egyesült Államok is felkapta a fejét a nyilvánvalóan jogsértő lépésre: mindezzel olyan, előre nem látható diplomáciai bonyodalmakat elindítva a felcsúti kolbászoló, amikről azt hitte nem több, mint a Puskás Akadémia öltözőjének színválasztása.

A külföldi sajtó egyértelműen ítéli meg a zsebdiktátor túlkapását: a Die Welt szerint például az egész ügy valószínűleg mindenekelőtt “kampánymanőver”, azzal az üzenettel, hogy összefüggés van a menekültválság, az ellenzéki pártok és az amerikai befektető között, aki “migránsok millióit akarja Európába hozni, hogy lerombolja a +nemzeti identitásokat”.

Ha ez volt a szándék, akkor Orbán nagy külpolitikai árat fizet egy belpolitikai húzásért, mert “a nemzetközi visszhang megsemmisítő”.

Mindez összességében indokolhatja, hogy szerint Orbán már kihátrálna az egész szarkavarásból, amibe egyre jobban süllyedni látszik, s csak mélyíteni fog feltehetően a Gulyás Mártonék elleni festékes rákosista-per visszhangja.

A 24.hu információi szerint a napokban több informális egyeztetés is zajlott a Fidesz vezetői között a CEU működését ellehetetlenítő törvény elfogadása után kialakult helyzetről s komoly viták után Orbán is elfogadta, hogy tarthatatlan az egyetemmel szemben képviselt kormányálláspont.

A nemzetközi tiltakozások és főként az Egyesült Államok kormányzati szintű megnyilvánulásai nyomán végül arra jutottak, hogy valamilyen formában ki kell egyezni a CEU-val – véli a lap.

Ekkora baklövése mostanában nem volt Orbánnak ráadásul egy évvel a választások előtt ezt már nehezebb feledtetni – mint például az internetadós tüntetések és felhördülések napjait. Azt viszont, ellentétben a mostani botránysorozattal, nehezebben lehetett kommunikálni a külföldi sajtó felé – talán ez is rákényszeríti a miniszterelnököt, hogy fintorgó pofával, de megpróbálja elsimítani ezt az egészet.

Azt nem tudhatjuk, hogy mindezt meddig sikerül életben tartani az utcán, de az biztos, hogy azok a fiatalok, akik most jelentős számban és kitartóan tiltakoznak immár a kormány ellen, biztos, hogy nem felejtenek a választásokig hátralévő egy évben – egyetlen momentumot sem.

(kép: Breyer Gábor)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!