A szentpétervári robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg

kép: metro.co.uk

A szentpétervári metrón egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet tegnap délután, aki kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel – közölte keddre virradóra a rendvédelmi szervekre hivatkozva TASZSZ orosz hírügynökség.

A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. A másik szerkezet, amit megtaláltak még nagyobb pusztítást okozott volna.

A hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.
A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta azt, a hasa magasságában – mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás.

Tájékoztatása szerint a robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg és azt szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány is szétszóródott.

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. A nyilatkozó szerint további vizsgálat fogja megállapítani, hogy ezt a bombát ugyanúgy tűzoltópalackból alakították-e ki, mint a másikat, de a helyszínen találtak olyan darabokat, amelyek erre utalhatnak.

A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson felfedezett pokolgép robbanóereje egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.

Azt, hogy metrórobbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el, elsőként az Interfax hírügynökség jelentette. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium kedden hajnalban közölte, hogy a robbantás miatt 51 személyt szállítottak kórházba. Korábban az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság 11 halottról és 45 sebesültről számolt be.

Diplomáciai csatornákon keresztül Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatba lépett egymással a szentpétervári metróban elkövetett robbantással kapcsolatban – közölte hétfő éjjel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A TASZSZ orosz hírügynökség washingtoni jelentése szerint Sean Spicer szóvivő a Fehér Ház nevében kifejezte az Egyesült Államok készségét, hogy “szükség esetén” segítséget nyújtson Oroszországnak az ügy felderítésében.

Peszkov arról is beszámolt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az este folyamán a robbantás ügyében folytatott nyomozásról fogadta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a belügyi tárca, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium és az orosz nemzeti gárda képviselőinek jelentését.

(mti)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!