Lefejeztek 40 rendőrt Kongóban – hat ENSZ szakértő is eltűnt

A Kamwina Nsapu nevű milícia tagjai ütöttek rajta a rendőrök konvoján Kasai tartományban, a közép-afrikai állam központi részén.

A lesből támadó fegyveresek hat rendőrt elengedtek, de a többieket mind megölték. Azok úszták meg, akik beszélték a helyi nyelvet, a csilubát.

A helyzet tavaly nyár óta rendkívül kiélezett a tartományban: augusztusban végeztek a biztonsági erők a felkelőcsoport vezetőjével, Jean-Pierre Pandival. Akit egyébként akkor már két hónapja próbáltak elfogadtatni a tartomány hivatalos vezetőjeként a lázadók, akik azt követelték, hogy a kormány vonuljon ki a térségből.

Az ENSZ adatai szerint azóta 400 ember halt meg az összecsapásokban és 200 ezren kényszerültek elhagyni az otthonaikat. A világszervezet emberei 10 olyan tömegsírról is tudnak, ahova a halottakat temették, és további hét másik tömegsír létezését is feltételezik.

A térségben az ENSZ két – egy amerikai és egy svéd – szakértőjét is elrabolták két héttel ezelőtt négy kongói kollégájukkal együtt. Azóta semmi hír róluk.

(globoport-BBC)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!