Lázár elment Csíkszentsimonba nagyvizitre, meg besörözni

Balra Lénárd András a Csíki gyártója, és középen Lázár János (Kép: MTI)

Lázár János, megígérte, és meg is tette, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis az Igazi Csíki Sör gyártelepére, Csíkszentsimonba látogatott. Rövid sajtótájékoztatóján pedig a védjegyvitában tárgyalásra biztatta a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát.

Lázár János szerint a magyar kormány képviselői az elmúlt napokban a Heineken Magyarország menedzsmentjével és Hollandia budapesti nagykövetével is tárgyaltak, és arra kérték partnereiket, hogy segítsenek a csíki sörvita megegyezéses rendezésében. Elismerte, hogy a Heineken Magyarországon és Erdélyben is magyaroknak ad munkát, és jelentős mennyiségű adót fizet. „Ezért a Heineken-csoporttól azt kérjük, hogy az élni és élni hagyni elvét érvényesítse” – mondta a miniszter. – Írta meg a Magyar Nemzet.

A Heinekennel zajló háború két frontos. Egyrészt zajlik egy védjegyvita a Csíki Sör és a holland sörgyár között Romániában, és ezzel párhuzamosan megy a harc itthon a Heineken vörös csillagos emblémája ellen. A kormány ezt a kettőt szándékosan mossa össze, így nagyobbnak tűnik a fegyver, a saját választótábora számára szimpatikus harcok pedig megerősítik a Fidesz iránt érzett szimpátiájukat, egyúttal pedig a lényeges dolgokról is eltereli a figyelmet a közbeszéd tematizálásával.

Kérdésre hozzátette: „ha a Heineken nem mutat együttműködést (…) és továbbra is el akarja taposni az Igazi Csíki Sört, a kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen állunk a magyar nemzeti érdek védelmében bevetni”.

Lázár János a tegnapi kormányinfón bejelentette, hogy el is megy a Csíki Sör gyártójához, és megígérte, hogy iszik (egy) sört.

BÁR NEM BÍRJA AZ ALKOHOLT, A HIVATALOS PROGRAM UTÁN MEGKÓSTOLJA A SÖRT IS.

 

Mint ismeretes, a marosvásárhelyi táblabíróság január 27-i ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát.

A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet. – Forrás: Magyar Nemzet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!