Ezt hallgatja el előlünk a kormány: demográfiai katasztrófa zajlik éppen hazánkban

2017.03.24. 12:00

Dübörög a gazdaság, Magyarország jobban teljesít, megvédjük az országot a migránsoktól, meg a Heinekentől. Ezek az unalomig ismert kormányzati lózungok ismétlődnek hosszú évek óta, közben olyan demográfiai katasztrófa zajlik épp hazánkban, amiről nem, hogy beszélni kéne, de egy kompetens kormányzatnak minden erővel kötelessége lenne megoldani ezt a helyzetet.

A kétezres évek eleje óta nem látott szintre emelkedett az elhalálozások száma az év első hónapjában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

2017 első hónapjában 7683 gyermek született, 0,5 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, közben a halálozás jelentősen, 19 százalékkal növekedett (összesen 14 064 halálozás) a 2016. januárihoz képest. A természetes fogyás így 6381 fő volt, 2323-mal több az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ez olyan, mintha kétévente eltűnne Balatonfüred teljes lakossága

2000 óta ez a legmagasabb halálozási szám. Egyes vélemények szerint a kiugróan magas 2017. év eleji jelentős halálozási többlet hátterében a tetőző influenzajárvány állhatott.

Ha ez így megy tovább az évszázad végére 8 millióan leszünk.

ksh
Magyarország korfája 1977-ben (körvonal) és 2060-ban (színes), a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzése alapján (forrás: KSH)

A fejlettebb régiók, azon belül a nagyobb városok, különösen Budapest lakossága bár folyamatosan növekszik, a falvas, kisvárosi környezet, különösen az Alföld, és észak-Magyarország lakosságszáma rohamosan csökken – többek között köszönhetően az elvándorlásnak (nagyobb települések felé, vagy külföldre).

A házasságkötések száma 2017. januárban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest így az év első hónapjában anyakönyvezett 1429 házasságkötés 2,8 százalékkal (számszerint 41-gyel) kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Ezer lakosra 9,2 élveszületés és 16,9 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, (kevesebb a születés), az utóbbi 2,8 ezrelékponttal magasabb volt (több a halálozás) az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás értéke 2,8 ezrelékponttal, 7,7 ezrelékre emelkedett – így egyre kevesebben leszünk.

A statisztikákból és a munkaerőpiac állapotából is megmutatkozik az, hogy átléptük demográfiai összeomlás küszöbét. Szakértők évek óta figyelmeztettek, de nem történt semmi, a “tűzoltás”pedig már nem elég.

Márpedig baj van.

Gondoljon csak a nyugdíjasok munkába való visszahívására, vagy arra, hogy a cégek számos területen nem tudnak alkalmazottakat találni, mert nagyobb részük Ausztriában, vagy Németországban dolgozik ötször annyiért, vagy mert a magyar oktatási rendszer túlnyomórészt képtelen szakembereket kibocsátani.

A bevándorlók az elmúlt évtizedekben Románia, Szerbia, és Ukrajna felől érkeztek, (a határon túli magyarok) ám mióta Románia uniós ország, azóta onnan is inkább a nyugat-európai országok felé tartanak az emberek. A határon feltartóztatott, háború elől menekülőket pedig éppen tervezik a magyar munkaerőpiacra bevonni valahogy, mert annyit azért a döntéshozók is pontosan látnak, hogy lassan nem lesz adófizető dolgozó állampolgár, akinek az adóforintjaiból stadionokat lehetne építtetni.

A Világgazdaság alapján

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!