Főpolgármester még nem égett annyira, mint most Tarlós

kép: Origo

Ünnepélyes keretek közt avatták fel a főváros hármas metróvonalán az új, régi, felújított, vagy részben felújított fekete-fehér színezésű orosz metrókocsikat. Egyelőre egy szerelvényt, de ne örüljünk, mert jön még több.

A 21. századi igényeknek és elvárásoknak megfelelni részben képtelen szerelvények remélhetőleg azért azt a huszadik századi igényt legalább kielégítik, hogy ne gyulladjanak ki.

A 2-es és 4-es metrón közlekedő dekadens szar hanyatló nyugati Alstom kocsikkal ellentétben az orosz metró nem egyterű (nem átjárható), nincs légkondicionáló berendezés, és bénán is néz ki. Főleg úgy, hogy a már meglévő járműpark modernebb, mint ezek a nem egészen biztosan, hogy új, de nem is biztos, hogy használt szerelvények.

Ganz Hunslet G2 Budapest metro
Jó, ez nem az új szerelvény, ez a GANZ prototípusa volt, amit sajnos elmosott a rendszerváltás.

Volt már törekvés a szovjet metrókocsik lecserélésére, bő harminc éve. A fenti képen szereplő GANZ metrókocsi magyar gyártmány, valamikor a 80-as évek végéről, de érdemes megfigyelni, hogy az már egyterű/átjárható szerelvény volt! Na mindegy.

A mi a toszért nincs klíma a metrón kérdésre a főpolgármester annyit mondott:

“Ha most klíma is lenne akkor lehet hogy megkérdeznék, hogy miért nem kap mindenki egy csokor virágot?”

Mindenkinek egy csokor virágot a metrón! Amúgy mindennek van oka. Persze nem azért nem került klíma a szerelvényekbe, mert Tarlós nem szerette volna. Drágább lett volna. Biztos. Nekünk meg Mohács kell.

Na, de hogy akkor miért ezt a fost nézzük majd 30 évig? Mert aki bármilyen (szakmai) kifogást hozott fel ellenvéleményként, azt a (kormánypárti) trollok elintézték annyival, hogy;

ruszofób hisztéria

Szóval ennyike. Úgy néz ki mint a modern kocsik, de nem az.

2067278 773844df8a1924ef8a8a3d0f03120c85 l
metrókocsi a fehér-fekete átfestés előtt (érdemes megfigyelni, hogy az ajtót már átkenték fehérre)
felujitott metro 1 oszlopos breaking
Hármas metró az átkenés után – érdemes megfigyelni, hogy az ajtók nem látszanak

 

A BKV-Figyelőtől idézünk:

Hiába mondta hétfőn Tarlós, hogy az orosz szerelvények színükben és formavilágukban az Alstomokkal harmonizálnak, ezek legfeljebb a hatvanas, hetvenes évekkel harmonizálnak.

Annyira azért nem is próbálkoztak az oroszok: az illesztések hézagosak, az élek sorjásak, a fémfelületek egyenetlenek; a Metrovagonmas vonata valójában akár új, akár felújított, ordít róla a gányolás. A korszerűbb technikai háttérnek köszönhetően halkabb ugyan, mint az elődje, de azért ez is csak csörög, zörög, himbálózik – az Alstom féle egyenletes futásnak, kellemes, 21. századi utazásélménynek itt nyoma sincs.

Kínos, hogy a Puskás Stadion építésére a kormány bemondásra odaadott plusz 70 milliárdot, a budapestiektől (napi félmillió utastól) azonban sajnálták azt a 20-25 milliárdot, amiből valóban új és korszerű szerelvényeket kaphattunk volna. A budapestieket aligha vigasztalja, hogy 11 ország 19 városában járnak ilyen metrók, ha ezen országok nagy része volt szovjet tagköztársaság és az orosz metrókat használó városok közül a legnyugatabbra Prága van.

Lehet persze nagyon hangosan döngetni, hogy a nyugatnak leáldozott, a szél keleti, az Alstom az AlstROM, az oroszban meg legalább van anyag, de ettől ez még nem igaz. Ami korszerűnek mondható, az a japán motor, a spanyol futómű meg a német fék, az utas viszont az orosz dobozt látja, az viszont gyakorlatilag ugyanaz, mint volt. Akárhogy is, ha ez a budapesti közlekedésfejlesztés jövőbeli iránya, akkor jobb lenne megfordulni.

Persze ami a 3-as metrót illeti, annak már mindegy: ennek a csodának az első darabja hétfőn forgalomba állt, két héten belül még kettő áll be, aztán áprilistól havonta 2-2 újabb szerelvény kezdi meg budapesti pályafutását. Az összesen megrendelt 37 szerelvényből jelenleg 5 van Pesten, az utolsó a tervek szerint 2018 júniusában áll majd forgalomba a 3-as metró vonalán, vagy ami marad belőle addigra.

Az orosz metrók tervezett élettartama 30 év. Jaja, ez azt jelenti, hogy 2047-ig ezek járnak majd. Előre is köszönjük!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!