Olyan lesújtó a helyzet idehaza, hogy jobb nem is tudni róla

Csütörtökön megjelent egy európai jelentés Magyarországról a Democracy Reporting International nevű szervezet gondozásában Ítélj az eredményekből – 5 tény a magyar “illiberális államról” címmel.

A dolog végtelenül egyszerű – színes infografikákkal és adatokkal megmutatják, hogy milyen állapotban van a magyar demokrácia. Azoknak leírom, akik szeretik a pár szavas összefoglalókat:

Nagyjából semmilyenben

A vádak, miszerint a magyar demokrácia 2010 óta rosszabbodott, a jogállamiság hanyatlik, és a korrupció növekedett igazak, valóban nem túl rózsás a helyzet. Nézzük meg mind az 5 ügyet!

1 kép

 

Az Alkotmánybíróság a Fideszt szolgálja kikép2

Az ábra fenti része azt mutatja, hogyan alakult az alkotmánybíróság összetétele. 2010 óta a Fidesz diktál, az alkotmánybírók érdemi többségét a párt juttatta be, így alakulhatott ki, az amit az ábra alsó részén láthatunk, miszerint a kormány számára kedvezőtlen döntések szépen lassan visszahúzódtak. A fideszes többségű Alkotmánybíróság természetesen a Fidesz számára kedvező döntések meghozatalában érdekelt. Egy demokráciában ez nem szokás.

A 2/3-ados kormányzás felhatalmazást és lehetőséget adott a Fidesznek arra, hogy ne egyeztessen a politikai pártokkal, hanem egymaga zsuppoljon be embereket bármelyik testületbe, így az Alkotmánybíróságba is. A konszenzussal jelölt bírák száma gyakorlatilag nulla.

A vizsgált időszakban (2010 május – 2016 szeptember) 45 fontos döntést vizsgáltak, ebből 24 kedvezett inkább a kormánynak, és 21 húzta keresztbe a kormány terveit. Ez elég kiegyensúlyozottnak tűnik, csakhogy a kormány számára kedvezőtlen döntések nagy része 2013 júliusa született, és azóta sokkal inkább a kormány kedvére valóak a határozatok.

Ha kell elmegyünk Strasbourgig.

kép3

Ez az ábra azt mutatja, hogy nagyon megnőtt a magyar ügyek száma a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ehhez a szervezethez akkor fordulnak honfitársaink, ha már az összes létező jogi fórumon elbuktak, de azt valamiért jogtalannak érezték.

2010-hez képest tavaly év végéig 1177 százalékkal növekedett a magyar ügyek száma. 2010-ben az összes strasbourgi pernek csak 0,71 százaléka volt magyar ügy, addig mostanra már 10,41 százalék ez az arány. Holott Magyarország lakossága csak 1,25 százaléka azoknak a polgároknak, akik felett ez a bíróság ítélkezhet.

2015-ben Magyarországot 12 esetben marasztalta el az Emberi Jogok Európai Bírósága hatékony jogorvoslat hiánya miatt. Nem bízunk a bíróságainkban, az élvonalban vagyunk – hátulról.

Ömlik a propaganda az állami médiából (is)

kép4

Ez az ábra azt mutatja, hogy a kvótanépszavazási kampány idején az egyes tévécsatornák híradói mennyire voltak kiegyensúlyozottak. A kiegyensúlyozottságot egyébként a törvény megköveteli, különösen az állami csatorna esetében. Igaz, a törvény betartását ellenőrző testületben kizárólag a Fidesz által jelölt tagok dolgoznak.

A kampány idején az állami tévé 95, az állami hitelből Andy Vajnához került tévé pedig 89 százalékban a kormány álláspontját ismertette.

Ez az ábra azt hivatott bizonyítani, hogy a kormány totális propagandára használja a befolyása alá került sajtót.

A pénz nem számít, ha népbutításról van szó

kép5

Ez az ábra azt mutatja, hogy az egyébként valódi tét nélküli kvótanépszavazást megelőző kampány milyen hatalmas összeget emésztett fel. (Ráadásul a kutatás nem számította bele a költségbe a népszavazás kiírása előtti nemzeti konzultációt a migrációról, és a hozzá kapcsolódó reklámokat, illetve nem számították bele az önkormányzatok által rendelt kampányokat sem.)

A kormány a saját propagandájának esztelen népszerűsítésére szórta a pénzt, mint majom a lisztet, négyszer annyit költöttek el az ország uszítására, mint a populisták Nagy-Britanniában a Brexit-kampányra.

Orbán Viktor kedvenc oligarchái azért jól járnak

kép6

Ez az ábra azt mutatja, hogy az Orbán Viktor barátaihoz hivatalosan is köthető cégek hogyan teljesítettek a közbeszerzéseken.

Ha a 2016-os adatokat is átnézték volna, akkor Mészáros Lőrinc újabb sikerei lennének a leglátványosabbak, illetve Simicska Lajos valószínűleg már semmit sem nyert tavaly.

Ciklikusan változó, hogy éppen ki ül közel a tűzhöz, de minden esetben Orbán Viktor közeli ismerőse, vagy barátja, vagy rokona a szerencsés. Ja és még valami. Ömlik hozzájuk az adóforint.

Szóval így állunk mi a demokráciával, meg a jogállamisággal, meg a médiánkkal. Meg a pénzünkkel. Sehogy.

A 444 alapján. A képek az említett jelentésből származnak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!