Barna sörös bakonyi pulykaragu

Az őszintét megvallva teljesen távol áll tőlem ez a ragus téma, valahogy leragadtam a chilis bab, pörkölt, curry-s csirke triójának bűvkörében, és már egy ideje tervezgetem, hogy revízió alá veszem a receptáram ezen meg-megkopott, poros felét is. Hiszen érkezik a tavasz, és vele együtt nemcsak a tavaszi nagytakarítás időszaka, hanem a zöldségek konyhánkba való visszatértének üdvös időszaka is (Végre, végre!), amely szempont ugye a raguk szempontjából sem utolsó. Minderre tekintettel vettem egy mély levegőt, meg egy kis maradék barna sört a pénteki házibuli romhalmazai közül és olyan hét ágra szóló bakonyi pulykaragut rittyentettem össze, hogy csak na. Döbbentek állok a történtek előtt, hogy miért is vártam idáig…írja a Non Plus Ultra Gastroblog szerzője.

 Hozzávalók:

50 dkg kockázott pulykacomb

50 dkg gomba

3 dl barna sör

3 ek paradicsompüré

1 fej vöröshagyma

1 kis pohár tejföl

4-5 szelet Fekete-erdő sonka

1 bögre árpagyöngy (gersli)

Fűszerek: só, bors, piros fűszerpaprika, majoránna, borókabogyó, babérlevél

Egy magasabb falú serpenyőben pirítsunk le egy marék összekockázott sonkát, használjunk bátran plusz zsiradékot, ha szükséges. Ha kész, szedjük ki a ropogósra sült sonkát, a még ki nem hűlt helyét adjuk át az összevágott vöröshagymának, amit aztán üvegesre pirítunk. Jöhet a piros paprika, a pipi husa, a só, a bors, a babér, 3 szem borókabogyó – így szép sorjában -, majd az egészet felöntjük azzal a jóképű, komisz kis barnával. Amikor a sört választjuk, nem baj, ha minél testesebb barnában gondolkodunk, ez a kellemesen karamellás, kávés ízvilág ugyanis istenien fog passzolni a füstölt sonkás alapunkhoz. A pulykát kifehéredésig főzzük, majd hozzáadunk még 3 evőkanál paradicsompürét, a felszeletelt gombát és egy teáskanál majoránnát. Innentől számítva még egy olyan 10 percet adunk neki a tűzhelyen, nem többet. Nem titkolt cél, hogy a gomba kissé ress maradjon. Az egész kreálmányt hagyjuk kicsit kihűlni, míg előkészítjük a habarást. Ehhez egy kis doboz tejfölre lesz szükségünk és egy evőkanál lisztre, amit csomó mentesre keverünk egy tálkában. Erre merünk rá egy pár kanál lét a raguból, alaposan elkeverjük benne. Majd a már ilyen módon hígított tejfölös habarást szépen lassan, kevergetés mellett beleöntjük a pulykaraguba.

A köret kiválasztását akár rátok is bízhatnám, hiszen a rizstől elkezdve a tésztáig megannyi dolog dukálhat hozzá. De nem! A gersli, ismertebb nevén árpagyöngy amellett, hogy  fogyasztása számos kedvező élettani hatással rendelkezik, kiváló, praktikus köret alapanyag ragus ételekhez, ugyanis – például a tésztával ellentétben – nem szívja el a szaftot a főételből. Az elkészítése is pofonegyszerű: egy bögre gerslihez nagyjából másfélszer annyi vizet kell adni és egy csipet sót. Addig főzzük, míg az árpaszemek elkezdenek kissé megnyílni. Tapasztalatom alapján ez olyan 25-30 perc főzést vesz igénybe, majd további 10-15 percre fedjük le, hogy a gőzben tovább puhulhasson. Tálaláskor szórjuk rá a pirított sonkát, de használhatunk plusz tejfölt és metélőhagymát is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!