Habonynak is sikerült belerúgnia a káprázatos díjjal elismert rendezőnőbe

Orbán egy álomként definiált blöff gyilkosairól beszél, amiért egy nyilvánvalóan értelmetlen, de hatalmas pénzlenyúlást megakadályozott a többségi akarat.

Enyedi Ildikó viszont egy valós teljesítményéért Európa egyik legrangosabb filmművészeti elismeréseként számon tartott díját kapta a berlini filmfesztivál fődíjával. Semmi közpénz, semmi lenyúlás – alkotott és ennek csodájára járt a filmszakma.

Ez, hogy Orbán is értse, nagyjából megfelel egy olyan elismerésnek, mintha az UEFA 2017-ben Európa legjobb stadionjaként értékelné a felcsútit.

Habony lapja, a hétvégi Lokál magazin (?) a Magyarország hírnevét is nemesítő eseményt annyival volt képes elismerni, hogy „Demszky jobbkeze és az Aranymedve”.

Tette mindezt annak apropóján, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleményt adott ki, hogy a „Demszky Gábor jobbkezeként ismertté vált, producerként is tevékenykedő Mesterházy Ernő munkájával készülő alkotások egészen addig ne kaphassanak támogatást közpénzből, amíg ki nem derül, hogy milyen érintettsége volt Demszky főtanácsadójának a 4-es metró beruházásához köthető mutyiban”.

Hogy lefordítsuk a habonyi görénykedést: inkább ne nyerjen fődíjat egyetlen alkotás se, de Mesterházy – aki a fődíjas mű egyik producere volt – takarodjon. Mindezek után hosszan csámcsognak luxusingatlanokon, költségvetési csalás gyanúján, Demszkyn, metrón, gyurnyántakarodj.

Teheti mindezt azon felbátorodva, hogy ahelyett, hogy egy kultúrország civilizált miniszterelnöke minimum gratulált volna egy ilyen rangos díjhoz az alkotónak, amivel valós teljesítménye révén egy ország nimbuszát emeli, ahelyett az ő jobbkeze – vagy bal – Deutsch Tamás csahol Enyedire, hogy „Ildikó kussolj, örülj , hogy megcsinálhattad a filmed”.

Közpénzen, ami a mi adónk s véletlenül nem focipálya fűtésére ment el, hanem egy európai hírű magyar alkotásra, amit húsz év múlva is kivételes műként értékel a kulturált Európa, miközben a habonyok vidéki restiket sikálnak.


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata

Comments are closed.