Az elmúlt húsz évben is páratlan zsarolási kísérlet a Fidesz részéről Kónyban – emlékszünk?

Aller Imre független polgármester választást nyert 2010-ben a Csorna melletti Kóny településen. Ez a falu a kampány idején egy kiszivárgott hangfelvétel miatt került az érdeklődés középpontjába. Mindezt azonban gusztustalan politikai csatározás előzte meg.

A felvételen Németh Marica helyi iskolaigazgató, a Fidesz által akkor támogatott független polgármesterjelölt és három képviselő-aspiráns azt tárgyalta meg, miként lehetne lejáratni – az Állami Számvevőszék közreműködésével – Aller Imre független, ám baloldali jelöltet.

A kónyiak egyértelműen, nagy többséggel Aller Imrének szavaztak bizalmat. Feltételezhető, hogy a Fidesz-KDNP csornai jelöltje, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő is részben abba bukott bele, hogy a felvételen Németh Maricáék az ő nevét is említették, mint akit tájékoztatták a lejárató terveikről.

Csornán egyébként az a Túri György nyert, aki négy éve még a Fidesz támogatását élvezte, ám a párt elfordult tőle, s vele szemben indította alpolgármesterét, Gyopáros Alpárt.

Az ügy miatt olyan hírnévre tett szert Kóny, “amilyenre a falu sohasem vágyott, és soha nem is érdemelt volna”, hiszen az érintettek “a magyar történelem legsötétebb idejét idéző koncepciós eljárásokat terveztek” a település vezetése ellen – áll az MTI-hez eljuttatott, a polgármester közlése szerint az érintetteknek már postázott levélben. Mint írják, felháborítónak tartják, hogy mindezt baráti beszélgetésnek próbálják beállítani, ahogy azt is, hogy csak két, a felvételen emlegetett fideszes politikustól, Áder Jánostól és Gyopáros Alpártól kérnek bocsánatot, a kónyiaktól – akiktől a hat másik testületi tag szerint elsődlegesen kellene – nem.

Aller Imre, a település 1990 óta hivatalban lévő, független polgármestere az MTI-nek elmondta: hivatalból vizsgálatot indított az esetben érintett Németh Marica iskolaigazgató, polgármesterjelölt ügyében. Ennek célja annak kiderítésére volt, hogy nem vált-e közalkalmazotti jogviszonyához méltatlanná a felvételen hallható kijelentéseivel a pedagógus.

“Nincs más választásom, mint hogy elindítsam a vizsgálatot, hiszen a pedagógus esetében nemcsak az a fontos, hogy munkahelyén milyen magatartást tanúsít, hanem az is, hogy magatartása milyen hatással van tanítványaira, a nevelőtestület tagjaira” – jegyezte meg a polgármester, felvetve: vajon az iskola hány diákja hallhatta az interneten az igazgatónő szavait. Hozzátette: még vizsgálja, tegyen-e büntetőfeljelentést az ügyben.

A nyilvánosságra került hangfelvételből az is kihallható, hogy ehhez fideszes politikusok segítségére is számítottak. A Fidesz elhatárolódott a hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől. “Egyszerűen lehallgattak bennünket. Vagy egy előre bekészített mobiltelefonnal, vagy egyéb hangrögzítő berendezéssel. Azt viszont szintén sajnálatosnak tartom, hogy politikai ellenfeleink a magánbeszélgetéseink kihallgatásával igyekeznek lejáratni bennünket” – kommentálta a Kisalföldnek a beszélgetés egyik résztvevője, Ágoston Tamás.

Aller Imre polgármester és Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke sajtótájékoztatót tartott a településen. Molnár Csaba úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben is páratlan zsarolási kísérletről van szó, és a Fidesz gátlástalanságáról.

Gyopáros Alpár fideszes országgyűlési képviselő cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel. Az Állami Számvevőszék csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, és a saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját – reagált a szervezet.

Tovább is van, írjuk még? Részletek a fideszes mutyikról a Pesti Bulvár által indított Fidelőben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!