Felháborító cenzúra az egyetemen: nem lehet kritizálni a Fideszt!

Kizárólag az olvassa, aki elmúlt 18 éves és nem tanít (tanul) a CEU-n! (CEU-n oktató barátaim ne is próbálkozzanak: esetleges lájkjaikat nem fogadhatom el!).

A kanadai liberális párt egykori elnöke, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, Michael Ignatieff a kormány és az intézmény kapcsolatát „teljesen pozitívnak” minősítette, s az intézmény oktatóitól „fegyelmezett magatartást” vár el; utalt arra, hogy „az egyetemi szabadságot bölcsen kell kihasználni”; vázolta az öncenzúra szükségességét; leszögezte, hogy mostantól az egyetem nevében kizárólag ő nyilatkozhat; kijelentette, hogy az egyetem nem avatkozik bele a pártpolitikába, de hogy mi minősül pártpolitikának, azt majd ő dönti el; továbbá lemondtak az egyetemen egy előadást, amely a Fideszt kritikailag érintette volna, s ugyancsak lemondták a Momentum Mozgalom tervezett fórumát.

 

Várom, hogy a CEU rektora együttműködési megállapodást írjon alá a Veritas Történetkutató Intézettel, a XX. Század Intézettel, a XXI. század Intézettel és a Terror Házával; várom, hogy egyetemi tanárként meghívják oktatónak Schmitt Pált, Semjén Zsoltot, Orbán Ráhelt és posztumusz Gaith Pharaon professzort; várom, hogy az egyetem lapjának nyilvánítsák a Pesti Srácokat és a Magyar Időket; várom a felcsúti stadion díszpáholyában készült fotót a szotyolázó rektorról; várom mielőbbi stratégiai munkaebédjét Andy Vajnával és Tiborcz Istvánnal, végül várom, hogy felajánlja az egyetem új épületét a reményei szerint mégis megrendezésre kerülő budapesti olimpiai játékok egyik helyszínének, vagy – alternatív felajánlásként – a meghosszabbított kisvasút budapesti megállójának.

És várom a tíz (húsz?, harminc?, negyven?) év múlva megjelenő történelmi tankönyveket (éppen úgy, ahogy a hetvenes-nyolcvanas években vártam), hogy vajon mit írnak majd azokban emezekről.

(Félek, hogy ugyanazt: előbb belülről bomlasztó ellenállók voltak, később a szabadság vezérlő csillagai és lánglelkű héroszai.)

És még valami: a hazai viszonyokban tán kevésbé jártas rektornak üzenem, hogy ha máshonnan nem, Aiszóposz vagy La Fontaine meséiből tudhatná, hogy hiába nyalja ki a bárány a farkas hátfelét, a farkas a végén úgyis felzabálja a bárányt. Csak akkor már jóval kevesebben fogják sajnálni az áldozatot.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!